Afbeelding
(Foto: )

Trends in de uitvaartbranche

Bij allerlei aspecten van ons leven veranderen er dingen, maar ook de uitvaartbranche is voortdurend in ontwikkeling. Vandaag de dag wordt er op allerlei manieren gezocht om ondanks de coronabeperkingen het afscheid nemen toch zo persoonlijk mogelijk te laten verlopen.

Zo zijn er nieuwe manieren voor nabestaanden om hun verlies online te delen, onder andere via een online condoleanceregister. Je ziet ook steeds meer uitvaarten waarbij videotechnologie wordt toegepast. De uitvaart wordt gefilmd of er zijn tijdens de uitvaart beelden van de overledene te zien in een powerpoint. Deze ontwikkeling maakt het bijvoorbeeld mogelijk voor nabestaanden uit andere landen om de uitvaart toch te volgen via live streaming op het internet.

Tegelijk is er een trend te bespeuren naar de duurzame uitvaart. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een milieuvriendelijke kist. Maar ook begraven worden op een natuurbegraafplaats, serveren van biologisch eten na de dienst of het gebruik van een (bak)fiets of milieuvriendelijke rouwauto tijdens de uitvaart zijn trends. Net als het versturen van digitale uitnodigingen of uitnodigingen op biologisch papier. Ook uitvaartorganisaties worden vandaag de dag verplicht om milieuvriendelijker te werken. Denk hierbij aan het cremeren via betere technieken waardoor er minder schadelijke stoffen vrijkomen.


Andere trends zijn een vrije invulling van de muziek door gebruik van livemuziek. We komen niet meer in de dresscode zwart, maar herdenken het leven van de overledenen in een kleurige outfit. Ook het gebruik van rouwvervoer op een manier die bij de overledene past, komt steeds meer voor.

Afbeelding