Beeldbelbeelden

De avondklok is voorbij, de terrassen zijn weer een beetje open, winkelen is bijna weer als vanouds. Maar ook niezen in de elleboog, handen wassen, geen handen schudden, anderhalve meter afstand zijn inmiddels gewoon en van die dingen die wellicht nooit meer weggaan. Wat hopelijk wel weer weggaat zijn die bijeenkomsten, vergaderingen en overleggen op afstand. Via Zoom, Teams of andere beeldbelsystemen.

Het moet toch mogelijk zijn om het gezicht van de spreker herkenbaar en vooral aantrekkelijker in beeld te krijgen

Schoonheidssalons draaien overuren, fillers, botoxbehandelingen, het schijnt dat er een ware run is op de behandelaars die ons van rimpels, hangende oogleden en ingevallen wangen kunnen afhelpen. Het beeldbellen laat diepe sporen na en levert de behandelaars vele nieuwe klanten op.

Als belangstellende Purmerender kijk ik met enige regelmaat op RTV Purmerend naar de raads- en/of commissievergaderingen. Vaak vermakelijk, soms ergerlijk, veelal saai en weinig verheffend. Dat kan ook haast niet anders met zoveel fracties. En dat wordt er met die vergaderingen op afstand en via Zoom of MS Teams bepaald niet beter op.

Soms te erg

Knap natuurlijk dat de techniek ons in staat stelt om zelfs vergaderingen op afstand ‘bij te wonen’. Nadeel van het op afstand vergaderen is dat de dynamiek van het debat ontbreekt en dat de beelden soms te erg zijn om naar te kijken.

Bij het ene raadslid kun je goed zien wat er allemaal nog in de neus zit, of wat er die avond gegeten is, bij de ander kun je helemaal niets zien omdat het licht in de kamer veel te fel is, bij weer een ander krijg je een indruk van het interieur en dus van de smaak van de bewoner. Sommige creatievelingen hebben het beeld voorzien van een ludieke achtergrond, maar bij de meesten is beeld het niet veel soeps.

Verkiezingen

Twaalf maanden in lockdown heeft tal van raadsleden nog niet ertoe kunnen brengen iets te doen aan het imago dat door de beeldbelbeelden (lekker scrabblewoord!) ernstig wordt beïnvloed. De gemeenteraadsverkiezingen zijn in aantocht.

Nadeel is dat de dynamiek van het debat ontbreekt

Mijn advies aan de (kandidaats-) raadsleden is om met gezwinde spoed hulp in te roepen om iets aan die imago-beschadigende beelden te doen.


Het moet toch mogelijk zijn om het beeldscherm zo te richten dat het gezicht van de spreker herkenbaar en vooral aantrekkelijker in beeld komt dan nu het geval is?