Angélique Timmer-Weisscher (midden) werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Angélique Timmer-Weisscher (midden) werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. (Foto: aangeleverd)

Zes Beemsterlingen onderscheiden

BEEMSTER - Tijdens de Lintjesregen is aan zes Beemsterlingen een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. De gedecoreerden werden op maandag 26 april ontvangen in de Keyserkerk, waar zij uit handen van burgemeester Karen Heerschop de onderscheiding ontvingen. Met uitzondering van Jan de Groot zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Jan de Groot is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten die tot ver buiten de grenzen van Beemster gaan.

De heer J. de Groot

De heer J. (Jan) de Groot is sinds 1988 actief als raadpleger over stolpboerderijen in heel Noord-Holland maar speciaal in Beemster. Vanuit deze activiteit is de heer De Groot jarenlang actief geweest in het Historisch genootschap Beemster en museum Betje Wolff en het Agrarisch museum. In 1980 werd hij bestuurslid van het Historisch Genootschap Jan Adriaensz Leeghwater" het latere HGB. en ontfermde hij zich over het beheer en de administratie van de HGB fotocollectie. Het tot stand komen van het Agrarisch Museum Westerhem is één van zijn belangrijkste activiteiten geweest. Daarnaast was hij tot afgelopen jaar betrokken bij het behouden van de stolp via de Boerderijstichting.

Mevrouw A. Rutz-Schalk

Mevrouw A. (Netty) Rutz-Schalk was van 1995-2003 als vrijwilliger en later als voorzitter van de Missionair Oecumenische Gemeenschap Purmerend actief betrokken. Bij de Protestantse Gemeente Beemster heeft zij diverse functies vervuld. Sinds 2014 is zij voorzitter van Stichting Schuldhulpmaatje. Bij St. Wereldtuin De Johanneshof is zij sinds 2017 voorzitter van het bestuur, is vrijwilliger bij de ontmoetingen en zomertuinprojecten en is taalcoach voor huiswerkbegeleiding van de Wereldtuin MBO-1 groep. In 2021 is zij tevens voor GroenLinks commissielid geworden in Beemster.

De heer G.H.M. Leenstra

Gerard Leenstra is sinds 1978 lid van het bestuur van Gemeenschapsveiling Westbeemster. Daags voor de veiling haalde hij alle koopwaar op bij de bewoners uit zijn wijk en bracht die naar de Kerckhaen, waar de veiling gehouden werd. Sinds 1985 is hij lid van de EHBO, en sinds 2000 bestuurslide bij de zangvereniging Harmonie Beemster. In 2004 werd hij lid van de PR-groep en verzorgt hij zijn eigen sponsorlijst. Bij de viering van Beemster 400 jaar droeg hij als lid van de Commissie Buurtvereniging zijn steentje aan de organisatie van diverse evenementen. In 2019 heeft hij mede de Stichting Gemeenschapsveiling Beemster opgericht.

Mevrouw E.A.M. de Ridder-Entius

Sinds 1988 zit mevrouw (Bets) De Ridder-Entius in het jeugdbestuur en later in het hoofdbestuur van handbalvereniging Break-Out. In 1994 werd zij vrijwilligster bij de afdeling Beemster van De Zonnebloem. Zij is al 26 keer in diverse functies als vrijwilliger mee geweest met de regionale vakantieweken. Op 28 januari 2010 werd zij secretaris, deze functie vervult zij nog steeds. Naast de officiële secretaristaak neemt mevrouw De Ridder-Entius al vele jaren de verantwoording op zich om leuke uitstapjes voor de gasten te regelen, zorgen dat iedereen op een verantwoorde wijze vervoerd kan worden en een uitje heeft zonder zorgen.

Mevrouw A.A.C.M. Timmer-Weisscher

Bij Tennisvereniging Marquette in Heemskerk organiseert mevrouw (Angélique) Timmer-Weisscher al sinds 2002 het "Aardbeientoernooi” voor meer dan 200 kinderen. Sinds 2007 is zij er secretaris maar ook voert ze gesprekken met de gemeente en zoekt zij sponsors. Elk jaar helpt ze ook mee met het organiseren van de vrijwilligersbijeenkomst. Mevrouw Timmer-Weisscher is initiatiefneemster voor de oprichting van de Kinderuniversiteit in Haarlem. Ook is ze bondsgedelegeerde van de KNLTB, secretaris bij toneelvereniging Paulus II in Westbeemster en verzorgt ze het magazine van voetbalvereniging ADO'20 uit Heemskerk.

De heer A.C. Verkade

Sinds 1997 vervult de heer (Bert) Verkade diverse functies bij de Protestantse Gemeente Beemster. Zo was hij betrokken bij de zgn zondagsschool waaruit de inzet voor het jaarlijkse Pinksterkamp is voortgekomen. In de Keyserkerk is hij verantwoordelijk voor het geluid, de camera 's en de beeldschermen. Verenigingen vragen hem daardoor ook regelmatig het geluid bij optredens elders te verzorgen. Hij is er ook verantwoordelijk voor de verwarming en koeling. De heer Verkade is coördinator van de tuinploeg in Middenbeemster en organiseert kleine en grote klussen die in eigen beheer worden uitgevoerd.