Laten we zorg voor elkaar blijven houden

Het is niemand ontgaan dat wij in bijzondere tijden leven. Tijden met allerlei beperkingen. Tijden waarin nog steeds veel mensen besmet raken en ziek worden. Het hoeft geen betoog dat wij allemaal snakken naar meer ruimte en meer mogelijkheden. Met het voorjaar in aantocht lijkt dat gevoel steeds sterker te worden.

De beperkingen raken vele sectoren van het bedrijfsleven. De horeca wordt begrijpelijkerwijs veel genoemd. De meeste winkels kunnen nog niet op de normale manier open, al is er wel weer een start naar meer openheid gemaakt. De verschillen tussen de sectoren vallen wel op. Essentiƫle winkels, zoals supermarkten, zijn open gebleven en hebben zelfs recordomzetten gedraaid.


We zullen creatief moeten blijven kijken naar de mogelijkheden die er wel zijn


Ook in de bouw staat het werk geen moment stil. Gelukkig maar, want hierdoor is er nog steeds economische bedrijvigheid mogelijk. Het is niet eenvoudig de economische schade op langere termijn goed te voorspellen. Ons bedrijfsleven laat altijd veel veerkracht zien, maar voor sommige ondernemers ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. Het is in de praktijk niet altijd eenvoudig om te zien of de huidige omstandigheden hierbij doorslaggevend zijn dan wel dat het ondernemerschap toch al moeilijk was. Dit kan door elkaar lopen en per sector verschillen.


Het is niet eenvoudig de economische schade op langere termijn goed te voorspellen


Ik krijg veel signalen dat organisatoren van evenementen staan te popelen om weer aan de slag te gaan. Vele inwoners kunnen ook nauwelijks wachten op meer reuring. Zo voorstelbaar! Wij kunnen aannemen dat er in of na de zomer meer mogelijk is. Daarbij doet zich het dilemma voor dat er al vele bestaande evenementen zijn ingepland waardoor er geen ruimte is in de agenda of op de evenemententerreinen voor evenementen die men uit het voorjaar naar het najaar wil verschuiven. Wij zullen hierbij creatief kijken naar de mogelijkheden die er wel zijn. Bij grotere evenementen, waarbij veiligheid een factor van betekenis is, speelt de beperkte politiecapaciteit een rol bij de afweging.

Al langere tijd stellen wij ons de vraag of de pandemie zal doorwerken in het psychologische welbevinden van de mensen. De meeste mannen en vrouwen laten veel veerkracht zien, maar er zijn grenzen. Wat doen wij dan? En hoe zit het met onze jongeren? Voor deze laatste groep is het opengaan van de scholen van groot belang.


Iedereen heeft behoefte aan contact met anderen. Het afgelopen jaar was veel minder mogelijk dan voorheen. Vele mensen, kwetsbaar of minder kwetsbaar, hebben afstand gehouden. Met het voortschrijden van het vaccineren wordt meer mogelijk, maar laten we op elkaar blijven letten. Dit is de afgelopen tijd vaak op hartverwarmende wijze gebeurd. Laten we daarmee doorgaan en niet overgaan tot de orde van de dag zonder zorg voor elkaar te houden. Wat mogelijk is gebleken, moet mogelijk blijven.

Don Bijl

Burgemeester