Kiezen - koos - gekozen

Het zit er weer op. De gang naar de stembus en de daaraan voorafgaande verkiezingsstrijd. Heeft u ook zo genoten? Gekissebis, afgevangen vliegen, stoten onder de gordel, mooie beloften en vooral heel veel ‘het eerlijke verhaal’. Nu wachten op de formatie. Veel zal er niet veranderen, maar dat wisten we ook voor de verkiezingsuitslag al.

"Ik vind Annemiek Nuijens de allerleukste kandidaat op de CDA-lijst"

Als die lijst met namen van alle kandidaten in de bus valt, dan kan ik het niet laten om alle namen en woonplaatsen tot me te nemen. Toch leuk om te weten dat er relatief veel plaatsgenoten op de lijst staan. Zoals Nicole Moinat (op nummer 23) van de PVV. Of ze nu wel of niet in de Kamer komt maakt niet heel veel uit. In de Purmerendse raad schittert ze veelal door afwezigheid en mij is nog niet opgevallen dat ze daar ooit ‘een deuk in een pakje boter heeft geslagen’.

Arja Brink (12) van Code Oranje greep naast een zetel. Zij kan zich gaan opmaken voor een plekje in de lokale gemeenteraad eind van dit jaar. Moet ze natuurlijk wel eerst in die nieuwe raad gekozen worden.

"Nicole Moinat schittert veelal door afwezigheid. Dus of ze nu wel of niet in de Kamer komt..."

heeft nog nis mij nog nooit opgevallenNee, dan de Purmerendse CDA kandidaten. Drie stuks maar liefst. Pieter Heerma (6) keert terug in de Kamer. Dat hij fractievoorzitter blijft, lijkt me niet erg voor de hand liggend. Fractievoorzitter? Misschien iets voor Mona. Wethouder Tijmstra (29) haalde het niet op eigen kracht, maar wie weet komt zij uiteindelijk toch in de bankjes nadat gekozen partijgenoten geroepen worden tot een ministerschap of staatssecretariaat. Zo niet, bij de volgende verkiezingen staat ze vast en zeker hoger genoteerd.

De allerleukste kandidaat op de CDA lijst vind ik Annemiek Nuijens. Ze stond op plek 59 en zal geen moment gedacht hebben de Kamer te bereiken. Zou zij wel gekozen zijn, dan zou dat voor Purmerend een verlies geweest zijn. Annemiek in de gemeenteraad zien en horen, doet mij altijd denken aan Koningin Wilhelmina.

"Gelukkig mogen we nog minstens driekart jaar van haar genieten"

De manier waarop Annemiek haar meningen verwoord en uitspreekt, roept herinneringen op aan vroeger tijden. Gelijk Wilhelmina leest zij gedragen, vol van fatsoen en helder articulerend haar eigen tekst voor. Niet – zoals Wilhelmina - van papier, maar van een beeldschermpje. Dat dan weer wel.

Gelukkig mogen we nog minstens driekwart jaar van Annemiek genieten.