Impressie van het hotelcomplex en het omliggende groen.
Impressie van het hotelcomplex en het omliggende groen. (Foto: aangeleverd)

College zet volgende stap in bestemmingsplan kom A7

Algemeen

PURMEREND – Het nieuwe bestemmingsplan voor de kom A7 is gereed en wordt 23 september behandeld in de gemeenteraad. Met alle commotie die er heerste en nog steeds heerst rondom de komst van het Van der Valk hotel en het effect dat dit gaat hebben op het Beusebos aldaar, geven wethouders Mario Hegger en Paul van Meekeren een nadere onderbouwing van het plan. Daarin zijn de twee belangen verenigd: de meerwaarde van het hotel met faciliteiten voor de regio en het bedrijfsleven, en het behoud en versterken van de 14 hectare groen eromheen. Daarom ziet het college ook het eventuele juridische steekspel met de provincie, die in oktober vorig jaar de kom A7 opeens landelijk gebied verklaarde, met vertrouwen tegemoet.

“Wanneer je kijkt naar deze regio, met wat we al hebben aan bedrijven maar ook wat er nog bij komt, met hun werknemers en de behoefte aan congressen; dan heb je dat hotel gewoon nodig als voorziening in de gemeente Purmerend”, steekt Mario Hegger van wal. “Het bedrijfsleven, dat zijn wel de banen, en we moeten zorgen dat we die hier hebben en vasthouden. Met de groei van de stad moet ook de werkgelegenheid mee groeien. Het Van der Valk hotel biedt ruimte voor 50 vaste medewerkers, en met de parttimers erbij vinden er totaal zo’n 200 mensen werk. Voor de horeca is dat een mooie aanvulling. Daarnaast is Van der Valk een leerwerkbedrijf en biedt het veel stageplekken. Dat combineert optimaal met de mooie opleidingen die we hebben in Purmerend. En daarbij, er zijn te weinig hotelbedden in de regio. Dat gaan we straks na coronatijd zeker weer merken. Wanneer je toeristen in Purmerend kunt onderbrengen is dat een goede promotie van je stad.”

Kansen voor lokale middenstand

Om toe te voegen wat de gemeente graag ziet is Van der Valk een goede partner. Hegger: “Het concern staat open voor de gemeenschap. Dat is voor ons als college een groot pluspunt. Van der Valk denkt mee in hoe het hotel volgens onze wensen kan worden gebouwd en gepositioneerd, maar denkt ook duurzaam. Het concert koopt niet alles centraal in maar laat ruimte voor versproducten uit de omgeving. Zij kijken juist ook naar de middenstand, naar de mkb’ers hier. Aan die korte ketens wil Van der Valk mee werken. Zoals ook met de Beemster experience. Zij willen van het uitkijkpunt over de Beemster een echte beleving maken, toegankelijk voor iedereen. Daar kun je zien wat het werelderfgoed inhoudt, en daarna trek je er per fiets of Twizy op uit om het te ontdekken. Dat is een versterking van het hele gebied. Die samenwerking, bijvoorbeeld met VISIT Beemster, daar wil Van der Valk voor gaan. Alle onderdelen versterken elkaar.”

Het hotel betekent een versterking voor het hele gebied

Geen alternatieven

Was het Beusebos waar zoveel over te doen is dan de enige optie?  Mario Hegger: “Het is zeker niet zo dat er niet naar alternatieven is gekeken. Maar een van de eisen van onze kant is dat het hotel dicht bij het centrum moet liggen, dat mensen vanuit het hotel daarheen kunnen wandelen, om te winkelen, te eten, te drinken. Wanneer mensen meerdere dagen in een hotel verblijven willen ze graag de stad bezoeken, en ook dat is weer promotie voor Purmerend. Voor Van der Valk is dit een A-locatie waarin zij graag willen investeren, en dat is niet mis.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Impressie van zicht op de toren vanuit de omgeving. (Foto: aangeleverd)

Investeren in groen

Juist die investering, met name in de aankoop van de grond, levert de gemeente voldoende op om het gebied eromheen, dat ze in eigendom houdt, aan te pakken. In plaats van het einde van het Beusebos, ziet het college de plannen juist als een versterking ervan. “Met het geld van de verkoop van de grond voor het hotel is er de mogelijkheid om de kwaliteit van het groen flink omhoog te brengen, met bestaande en een nieuwe inrichting”, legt Paul van Meekeren uit: “Als er dan toch een hotel moet komen, en we kunnen daarmee 14 hectare als groen gebied behouden en inzetten voor natuur en recreatie, dan ben ik daar heel blij mee. Dan hebben we het heel mooi gedaan.”

Meer biodiversiteit

“We begrijpen de zorgen die zijn aangegeven in de bezwaren en door de Stichting Vrienden van het Beusebos”, vervolgt hij. “Dat is juist een beweegreden geweest. De rest blijft groen en daar gaan we verder in investeren. Er worden 77 bomen gekapt, maar er worden er 102 teruggeplaatst. Dan kun je zeggen: een teruggeplaatste boom is niet hetzelfde als een volgroeide boom. Van die 77 is echter niet alles gezond. Er staan veel essen waar de essenziekte in zit. Die bomen vallen om. Met nieuw te planten, ander soort bomen krijg je meer variatie, maak je het bos gezonder en krijg je nog meer biodiversiteit. Het hotel komt bovendien op een stuk grond dat deels al een open plek is. En ook daarin denkt het hotel mee, door bijvoorbeeld op de parkeerplaatsen zoveel mogelijk bomen te behouden.”

Er is 14 hectare groen beschikbaar waarmee we kunnen investeren in natuur en recreatie

Landelijk of stedelijk gebied

De provincie Noord-Holland heeft het Beusebos gebied landelijk verklaard. Wat aangeeft dat de gemeente niet zomaar kan doen wat ze wil ermee. Mario Hegger: “Vooropgesteld dat we op een heel goede bestuurlijke voet staan met de provincie, heeft zij een vrij eenzijdige kijk: natuurgericht. Maar een landelijk gebied moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, dat doet dit gebied niet. Niet als je kijkt naar de snelweg ernaast, of wat er al is aan bebouwde kom, of ligt aan hoogbouwvisie. De provincie is het bijvoorbeeld niet eens met de hoogte van het hotel. Maar die past in de hoogbouwvisie van de stad en is belangrijk voor de exploitatie van het hotel. Wanneer we de hoogte afschalen gaat het hotel de breedte in, dat neemt meer weg van het bos. De provincie komt niet echt met een alternatief plan. Dus wat is dan de oplossing?”

Alle vertrouwen

Dat dit al een project van jaren is maakt het wellicht teleurstellend dat de provincie te elfder ure de hakken in het zand zet. Mario Hegger: “De plannen voor de kom A7 zijn al lang bekend bij de provincie, ook het besluit dat er in de gemeenteraad over is genomen. Dan blijkt op het laatst dat je er allebei juridisch anders in staat. Uiteindelijk is het aan de raad om het bestemmingsplan vast te stellen. Tegen dat plan kan de provincie bezwaar maken met een zogenaamde ‘aanwijzing’. Als wij die niet accepteren, dan kunnen wij naar de rechter. Dan is het aan een ander om er uitsluitsel over te geven.

Wij denken echter dat we juridisch heel sterk staan. En daar hebben wij heel goede redenen voor. Het is dan ook heel terecht dat we dit plan nu aan de raad gaan voorleggen. We hebben er alle vertrouwen in.”

Inspraakavond

Op 6 september is er nog een inspraakavond voor inwoners en instellingen, op 9 september wordt het plan besproken in de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer.


Impressie vanuit een andere hoek. (Foto: aangeleverd)