Nicca Vignotto, eigenaresse en lerares Italiando.
Nicca Vignotto, eigenaresse en lerares Italiando. (Foto: aangeleverd)

Italiando viert 10-jarig jubileum

PURMEREND - Het is alweer tien jaar geleden dat Nicca Vignotto haar taalschool Italiando inschreef bij de Kamer van Koophandel, en dat mag gevierd worden. Waar volgens statistieken de meeste bedrijven binnen drie jaar opgeheven worden is Italiando elk jaar gestaag gegroeid. Nu, in haar jubileumjaar, breidt ze haar lesdagen uit met een permanente eigen ruimte in Purmerend en zijn cursisten ook overdag welkom. 

Vijftien jaar geleden begon Nicca, geboren Italiaanse, met lesgeven in Amsterdam. “Italiaanse les werd destijds niet in Purmerend gegeven, en dat terwijl veel van mijn cursisten hier wel vandaan kwamen.” begint Nicca. “Ik zag daar een gat in de markt en tien jaar geleden durfde ik de sprong te wagen om voor mezelf te beginnen. Ik begon klein, in een speciaal ingerichte kamer in mijn woning. Eerst met één avond in de week, toen twee avonden, en nu geef ik elke maandag tot en met donderdagavond les. De ruimte thuis werd al snel te klein waardoor ik op zoek ging naar andere mogelijkheden. Via via kwam ik zo’n 5 jaar geleden in aanraking met Flexplek Purmerend. Ik huurde losse ruimtes voor de uren dat ik lesgaf, maar nu heb ik bij Flexplek mijn eigen vaste lesruimte. We hebben de ruimte inmiddels opgeknapt en ‘veritaliaanst’ en zijn klaar voor de eerste cursussen die 13 september van start gaan.”


Cursisten die bij Nicca komen voor hun wekelijkse uurtje Italiaans worden door haar meegenomen in de Italiaanse sfeer en spreken gegarandeerd een woordje Italiaans aan het einde van hun cursus. “Het is mijn specialiteit om mensen te laten praten. Ik gebruik speciale improvisatietechnieken die in het theater ook worden gebruikt. Het is belangrijk dat een cursist zich op zijn gemak voelt en niet bang is om fouten te maken, dat is waar de meeste mensen tegenaan lopen. Er komen soms cursisten die al jaren Italiaanse les hebben gehad, maar nog nooit gepraat hebben. Ik laat cursisten veel in kleine groepjes of koppels oefeningen doen. Door het spelelement en het feit dat men hetzelfde niveau heeft is er dan geen spreekangst meer. Met simpele trucjes laat ik mensen dus praten zonder dat ze zich daarvan bewust zijn." Ook onderneemt Nicca samen met de cursisten typisch Italiaanse dingen. 

Privé of in een groep

Bij Nicca is het mogelijk om een privécursus of groepscursus (maximaal tien leerlingen) te volgen. "De avondcursussen raken altijd heel snel vol waardoor ik nu ook overdag les wil gaan geven." Ook biedt ze lang- en kortlopende Italiaanse cursussen. Deze laatste zijn drie actieve en intensieve maanden waarin alle cursisten voorbereid worden op hun zomervakantie naar Italië. Ook is er mogelijkheid voor online les.

Meer informatie

Voor tarieven en meer informatie over de Italiaanse cursussen van Nicca: www.italiando.nl.


"Het leren van de taal is niet alleen grammatica, het is het hele pakket, een stukje beleving en leren over de cultuur.” Geregeld neemt Nicca haar cursisten daarom mee naar Italiaanse restaurants, gaan ze een Italiaanse film kijken, volgen ze een workshop pasta maken of gaan ze naar een Italiaanse wijnproeverij. "Uiteraard wordt er op deze avonden alleen Italiaans gesproken zodat we ook met de taal bezig blijven. Ik ben een echte lerares en heb heel veel plezier in het lesgeven, maar deze activiteiten maken het lesgeven extra leuk. Ik ben blij dat we deze activiteiten langzaam weer op kunnen pakken, aangezien we dit door corona een tijd niet hebben kunnen doen.”


Mijn vaste lesruimte komt daarbij goed van pas. In de afgelopen tijd hebben steeds meer mensen zich gerealiseerd dat er flexibel gewerkt kan worden waardoor niet iedereen meer aan de avonduren gebonden is.

De langlopende cursussen beginnen half september en eindigen in maart. Hier komen de cursisten wekelijks één uur bij elkaar. "Nieuwe cursisten komen vaak terug van vakantie uit Italië en bedenken dan dat ze graag deze prachtige taal willen leren. Ze beginnen vol enthousiasme aan de cursus.” Aan het einde van de langlopende cursus organiseert Nicca speciaal voor haar cursisten een weekend naar Italië. "We hebben dat nu al twee jaar niet kunnen doen maar ik hoop dat we volgend jaar weer met een leuke groep naar Venetië kunnen."

Deze beginnen in april en lopen tot net voor de zomervakantie.

Deze cursussen zijn twee uur per week en zijn altijd heel gezellig. "Het begint mooi weer te worden en mensen hebben echt een doel: ‘Italiaans spreken voor ze op vakantie gaan'. Je merkt dat de cursisten in de lente vol goede moed aan de slag gaan.”

Nicca's cursisten komen overal vandaan. "Ik heb niet alleen cursisten uit Purmerend en directe omgeving, maar ook cursisten die elke week vanuit Hoorn of Enkhuizen naar Purmerend afreizen voor hun les. En ik heb inmiddels zelfs cursisten uit Friesland en Overijssel.

Logo Italiando