Kiezen staat vrij

Eindelijk! Het duurde lang, te lang vindt menigeen. Maar langzaamaan keren we dan toch terug naar het oude normaal. Niet helemaal natuurlijk, maar toch. De scholen weer open, de mondkapjes niet meer verplicht in winkels, nog effe en we kunnen weer naar De Purmaryn.                                                

Mooi is het bericht dat het Filmhuisje weer van start gaat. Het Filmhuisje, een club vrijwilligers die ons in de gelegenheid stelt om mooie films te bekijken die de ‘gewone’ bioscoop niet halen of al achter de rug hebben.   


Het Filmhuisje moest kiezen: of iedereen toelaten, maar dan wel de anderhalve meter maatregel in acht nemen, of de bezoekers vragen om een vaccinatiebewijs dan wel een negatieve testuitslag te tonen. 


Bevolkingsgroepen uitsluiten, het filmhuisje discrimineert! De verontwaardiging op de sociale media bleek groot. Is dat terecht? Mij dunkt van niet. Zou het Filmhuisje iedereen toelaten en zich dus aan de anderhalve meter maatregel moeten houden, dan zouden er slechts 20 bezoekers de filmzaal mogen betreden. Dan moet er geld op toe worden gelegd en dat kan niet de bedoeling zijn. Een oplossing kan zijn om een doos met sneltesten bij de deur te zetten. Ongevaccineerden de deur wijzen is immers misschien iets te gemakkelijk, maar wie gaat die sneltesten betalen? Dat mag je niet van Het Filmhuisje, van die vrijwilligers verwachten. 


Vaccineren of niet vaccineren is een keuze. Daarin staat iedereen vrij. Dat die keuze consequenties heeft, zal men op de koop toe hebben te nemen. Zoals wel/niet vaccineren een keuze is, is mensen wel/niet toelaten tot het Filmhuisje ook een keuze. De keuze die het Filmhuisje maakte begrijp ik goed en ... ik ben er blij mee. 


Z. Lijner