Dilemma

Van de avondklok die de gemoederen hier en daar nogal bezighoudt, heb ik persoonlijk weinig hinder. Natuurlijk is het fijn om ook na negen uur in de avond nog een rondje te wandelen. Gelukkig is de hond een prima alibi. In dit jaargetijde is het bovendien niet heel moeilijk om in de avond- en nachtelijke uren binnen te blijven. Dat zou in juni of juli een heel ander verhaal zijn. Laten we hopen dat avondklok en lockdown snel voorbij zijn. Schrale troost is misschien dat op 28 maart de zomertijd weer ingaat. Gaat ook de avondklok een uurtje vooruit. Of ben ik nu in de war?

Zorgverleners, mantelzorgers, mensen die voor hun werk erop uit moeten, zij allen zijn vrijgesteld van de avondklokplichten. En dat geldt ook voor dak- en thuislozen. Is het logisch dat zij gewoon op straat mogen blijven? Ik weet het niet. Stel dat ik met een slaapzak over straat loop na 21.00 uur. Is het goed als ik dan zeg dakloos te zijn?

Tekort opvangplaatsen

Hoe weten de wetshandhavers dat ik tot de vrijgestelden kan worden gerekend? Maar verplichten naar binnen te gaan, lijkt ook onmogelijk. Er is in het algemeen een tekort aan opvangplaatsen en om nu juist in deze besmettelijke tijden veel mensen op te hokken in te kleine slaapzalen, is vragen om moeilijkheden.

Duivels dilemma

Mocht de winter echter toch nog echt beginnen en wordt de toeloop van dak- en thuislozen bij de opvang te groot, dan moet er gewoonweg plek gemaakt worden. De hotels staan hoofdzakelijk leeg en kunnen dus ruimte bieden. Hoe dan ook, een ingrijpende maatregel als een avondklok veroorzaakt maatschappelijke onrust en raakt juist de dak- en thuislozen extra hard.


Daar een goed antwoord op vinden is een duivels dilemma.