Luna (m) in actie, met Jolie en Lavina.
Luna (m) in actie, met Jolie en Lavina. (Foto: (Frank Reijn)

Meisjes in Weidevenne in actie tegen zwerfvuil

PURMEREND – Het mag wel even gezien worden. De drie vriendinnen Luna (6), Jolie (7) en Lavina (9) waren deze week druk met prikkers en afvalzakken. Ze gingen het natuurgebied aan de rand van Weidevenne in om daar de rommel op te ruimen die door hangjongeren wordt achtergelaten. Twee zakken vol troep verzamelden ze, waarbij ze zo hard werkten dat er zelfs een prikker stuk ging. “We doen dat omdat hier overal troep ligt”, geeft initiatiefneemster Luna aan. “En we hopen dat de burgemeester het ziet en ons helpt.”

Luna heeft het niet van een vreemde. Samen met haar ouders en broer trekt ze er regelmatig op uit om zwerfvuil op te ruimen. Het gebied op Purmerland aan de rand van Weidevenne met de parkeerplaatsen, speeltuintjes en sportveld is een geliefde hangplaats voor jongeren. Zij nemen het niet zo nauw met hun afval.

Luna is trots op de twee volle zakken afval die ze met haar vriendinnetjes heeft verzameld. “Ik had blikjes, snoep, ballonnen en bierblikjes.” Ze vindt het fijn dat het eindelijk wat aandacht krijgt, omdat ze graag een voorbeeld wil zijn voor andere kinderen. "En ik hoop dat de burgemeester gaat zorgen dat de troep beter wordt opgeruimd en de stoute kinderen worden gestraft."

Er is nog een reden dat ze hoopt op hulp van de burgemeester. Ze had zo hard gewerkt dat er een prikker stuk is, en ze er nog maar één overheeft. “Als ik meer prikkers heb, kan ik vaker en met meer vriendinnetjes opruimen.”

Het zou misschien een idee zijn, aldus Luna's ouders, wanneer die prikkers worden uitgedeeld per buurt, zodat meer kinderen er op uit kunnen. Niet iedereen gaat zelf een prikker kopen. "Misschien brengt dat ook andere ouders op het idee dit met hun kinderen te gaan doen, zodat het op grotere schaal gebeurt. Onder de kinderen is er in ieder geval genoeg animo voor.” Dat blijkt wel uit de positieve reacties die binnenkwamen van klasgenoten en op de Facebookpagina van de wijk waarop buurman Frank het had geplaatst. Het maakte aardig wat los.

Voor Luna betekent alle aandacht alleen maar meer motivatie. “Het is zo leuk, misschien ga ik vandaag al weer…”

Deel van de oogst na een middagje prikken..