Wandeltocht

In de Zuidoostbeemster zijn de gemoederen nog altijd niet tot bedaren gekomen. De discussies over de uitbreiding van de basisschool lopen hoog op. Wat is er aan de hand? Een aantal jaren geleden werd besloten tot nieuwbouw. Er verrees een mooie woonwijk waar vrijwel iedereen graag zou willen wonen. Kassa! Dat zal de gemeente Beemster gedacht hebben. De bouwkavels gingen tegen fikse prijzen vlot van de hand.

Dat nieuwbouw jonge gezinnen trekt was men kennelijk vergeten. De basisschool barstte binnen de kortste keren uit zijn voegen. Een nieuw schoolgebouw werd – gemakshalve? - niet gepland en nu zijn de poppen al geruime tijd aan het dansen.

Bij het huidige schoolgebouw worden noodlokalen geplaatst. De omliggende infrastructuur is niet berekend op zoveel leerlingen en – nog erger – zoveel (groot-)ouders die zorgen voor de dagelijkse aan- en afvoer van de kinderen. Verkeersoverlast alom.


Vorige week konden bewoners en andere belanghebbenden hun zegje doen over twee varianten die de verkeersproblematiek moeten terugdringen. Een dappere poging om te redden wat er te redden valt. Ik vrees echter dat die bijeenkomsten niet meer dan een schaamlap zijn. De situatie in de Zuidoost (smalle straatjes, weinig parkeerplekken) is nu eenmaal zo dat aan een grote verkeersintensiteit met geen mogelijkheid het hoofd kan worden geboden.

Er lijkt slechts één oplossing. Sluit de hele Zuidoost vanaf Purmerender- en Zuiderweg af voor gemotoriseerd verkeer. Laat alleen bewoners (vergunningshouders) toe tot het gebied. De ouders en oppasopa’s en – oma’s moeten maar gaan lopen vanaf … ja waar vandaan? Claxonate? Beemsterburgwal?


Dat krijg je als je in de plannen dingen over het hoofd ziet.