Wie o wie?

In Den Haag wil het niet erg vlotten met de formatie. Kennelijk niet erg, want Rutte blijft lachen. Wat zeker niet helpt bij de formatie zijn de haast ontelbare kleine fracties. Een parlementaire meerderheid is moeilijk te realiseren. Een kiesdrempeltje zou helpen.

Dat de landelijke partijen aanhang verliezen heeft ook hier effect

Staat ons een dergelijke gang van zaken ook te wachten na de gemeenteraadsverkiezingen? Het zou zo maar kunnen. Dat de traditioneel grote landelijke partijen aanhang en dus invloed verliezen, heeft vast en zeker ook effect bij de lokale verkiezingen. En welke konijnen de lokale partijen uit de hoge hoed gaan toveren is vooralsnog een vraag.

De verkiezingsuitslag is belangrijk, maar belangrijker vind ik het nog vóór de verkiezingen te weten wie de kandidaat wethouders zijn. De wethouders immers maken het beleid en de raad controleert ‘slechts’ of het afgesproken beleid ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Groen Links geeft het goede voorbeeld. Fractievoorzitter Beijert wil niet meer terug in de raad, maar is wel beschikbaar voor een wethouderschap. Goed om te weten. Beijert is tegen het Beuseboshotel, wil meer spreektijd in de raad en is voor verbetering van de lokale democratie. Stem je straks dus op Groen Links dan opteer je automatisch voor Beijert in het College. Duidelijkheid vooraf. Goed zo.

Te hopen dat alle partijen bekend maken wie hun kandidaat wethouder wordt

Het voorbeeld van Beijert en Groen Links verdient navolging. Het is te hopen dat alle partijen tevoren bekend maken wie de wethouderskandidaten zijn. Een mens wil toch weten wie er boven hem/haar gesteld gaan worden.