Annet Rijser.
Annet Rijser. (Foto: aangeleverd)

"Straks een 1+1=3 samenleving"

BEEMSTER - "De synergie tussen beide gemeenten is groot, we zoeken elkaar al zolang en zo vaak op, dat het volgens mij niet anders kan dan dat we na de fusie een 1+1=3 samenleving hebben". Zo reageert Annet Rijser op het huwelijk tussen Purmerend en Beemster, dat op 1 januari 2022 officieel van kracht is.

Annet, eigenaar van 'rvaar communicatie en branding' in Beemster heeft van beide gemeenten veel bloed in de aderen stromen. Ze is geboren en getogen in (het centrum van) Purmerend en woont Inmiddels woont alweer geruime tijd in het werelderfgoed. Gedurende haar leven, ze is nu 45 jaar, met een meer dan normale interesse voor de andere gemeente.


"Ik ging als Purmerendse altijd vaak over de Beemsterbrug. Zonder mijn afkomst te verloochenen, want Purmerend maakt me nog steeds heel trots. Maar bijvoorbeeld met de Beemster kermis en de jaarlijkse open dag ging ik altijd naar de Beemster. Ik zie het een beetje zo": vroeger was ik 80% Purmerendse en 20% Beemsterlinge, nu we in de Beemster wonen is dat percentage omgedraaid", vertelt Annet aan de keukentafel.


Volgens haar komt de mentaliteit van de Purmerender en de Beemsterling overeen. "Beiden hebben een hands on mentaliteit, zo van niet lullen maar poetsen. Er zijn zoveel ondernemers in Purmerend en Beemster die met aanstekelijk enthousiasme aan de slag gaan als ze van een nieuw initiatief horen. Daar krijg ik energie van."

Annet is zelf ook van het aanpakken. "Ik kan moeilijk nee zeggen, mijn vader waarschuwt me daar weleens voor. Ik vind veel dingen leuk. Niet voor mezelf, maar puur voor de gemeenschap. Ik geniet ervan om iets naar een hoger plan te brengen, om het daarna terug te geven naar beneden."


Elkaar versterken, Purmerend als vertrekpunt nemen, om van daaruit te genieten van de ongekende rijkdom van de Beemster. Aldus ziet Annet de toekomst voor zich. "Purmerend heeft pareltjes. Ik vind dat Purmerenders kunnen leren van de terechte trots van de Beemsterlingen. Inwoners van Purmerend moeten eens trotser naar zichzelf kijken. Stop met het vinden dat we het afvoerputje van Amsterdam zijn. Niets is minder waar. We zijn een geweldige stad en met Beemster erbij hebben we goud in handen."