Mooie woorden

De eerste affiches sieren de lantaarnpalen. De verkiezingen komen eraan. ‘Zij aan zij’ zegt men bij het CDA. Geen idee wat er mee bedoeld wordt. Leefbaar komt met een megagrote pasfoto van lijsttrekker Chris. Kies je Leefbaar dan krijg je Chris. Niks meer, niks minder. Groen Links laat weten dat Marone Welbergen de lijstrekker is en hetzelfde geldt voor Coen Lageveen van de Stadspartij. De andere partijen heb ik nog geen affiches zien plakken. Maar goed, er is nog tijd.

Kom op lokale politici, spreek je uit over moeilijke kwesties

Die affiches … je kunt er niets mee. Waar staan de partijen voor? Wat beloofden ze vier jaar geleden en wat is er van terecht gekomen? En wat zijn de partijen van plan met onze stad? Een affiche geeft daarover geen informatie en de meeste partijprogramma’s zijn niet meer dan leesvoer voor de eigen achterban. Voer voor de mensen die toch al op jouw partij stemmen.

Wat we niet horen is wat partijen denken te gaan doen aan de huisvesting van statushouders

Wat we bijvoorbeeld niet horen is wat de partijen denken te gaan doen aan de huisvesting van statushouders? Of … waarom meldt de gemeente zich niet voor de opvang van gevluchte Afghanen? Om over de keuze van een plek voor de woonlocatie voor mensen met een ‘meer dan gevulde rugzak’ maar te zwijgen. Dat zijn lastig te beantwoorden vragen en die gaan de partijen liever uit de weg in verkiezingstijd.

De affiches, je kunt er helemaal niks mee

Neem nou die statushouders. Uit het meest recente overzicht Huisvesting vergunninghouders per september 2021 blijkt dat Purmerend nog wel wat te doen heeft. De opgelegde taakstelling is dat er 96 vergunninghouders in dit jaar gehuisvest dienen te worden. Tot nu toe is dat in 20 gevallen gelukt. Met nog maar 2 maanden te gaan durf ik wel te voorspellen dat de taakstelling niet wordt gehaald. Hoe denken de politieke partijen die opgelegde verplichtingen wél te gaan realiseren?

Ik durf wel te voorspellen dat de taakstelling niet wordt gehaald

Kom op lokale politici. Spreek je voor de verkiezingen uit over de moeilijke kwesties. Dat we meer woningbouw willen, beter onderwijs, optimale veiligheid en veel groen, dat weten we wel en daar is iedereen voor. Maar juist die brandende kwesties, de echte vraagstukken, spreek je daarover uit.


Dan weten we tenminste ook wat we kunnen verwachten.