Judas and the Black Messiah is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Judas and the Black Messiah is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Overzicht van de films die Filmhuis Purmerend de komende dagen draait in 't Stamhuis aan de Kerkstraat 11.

Vrijdag 22 oktober Judas and the Black Messiah van Shaka King, Verenigde Staten, 2021, 126’. 

De debuutfilm van regisseur Shaka King is gebaseerd op ware gebeurtenissen. In 1968 kreeg de autodief O’Neill een keuze. Of meer dan zes jaar de cel in. Of rijkelijk beloond worden door de FBI voor infiltratiewerk. Zijn opdracht was dichtbij de 20-jarige Hampton zien te komen, een leider van de Black Panthers. Een man die zo charismatisch was dat hij zou kunnen uitgroeien tot een zwarte messias. ‘Judas and the Black Messiah’ is geen geëngageerde geschiedenisles. Het is een nerveuze spionagethriller die zich op deze twee mannen richt.

O’Neill beseft dat hij zich in een levensgevaarlijke situatie bevindt. Zijn blik schiet schichtig heen en weer. Tegenover hem staat Hampton, acteur Daniel Kaluuya, die met deze rol een Oscar won. Hij maakt van de leider een zachtaardige dichter met een vriendelijke oogopslag. Maar ook een geniaal redenaar, die met zorgvuldig gekozen woorden en doordringende blik een massa in vervoering kan brengen. Aanvang voorstelling 20.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50. Voor vrienden op vertoon vriendenpas € 6,00.


Zaterdag 23 en dinsdagmiddag en -avond 26 oktober The Father van Florian Zeller, Verenigd Koninkrijk / Frankrijk, 2020, 97’.

Anthony, gespeeld door Anthony Hopkins, is op zijn oude dag alleen in zijn flat in Londen. Hij geniet van klassieke muziek, zijn boeken en kunstvoorwerpen. Dagelijks komt zijn dochter Anne op bezoek. Anthony’s geheugen laat hem meermaals in de steek. Het wordt almaar erger, het lijkt wel alsof zijn meubels verplaatst worden. Zelfs zijn dochter herkent hij soms niet. 

Anthony Hopkins doet wat we van hem kennen: razen, grappig zijn, stiltes inlassen, maar hij doet het zo subtiel dat je echt ieder woord, ieder gebaar, iedere blik van hem gelooft. De Oscar die hij ervoor kreeg is helemaal terecht. Olivia Colman verdient grote waardering voor de manier waarop ze de onmacht speelt van Anne. 

De avondvoorstellingen beginnen om 20.30 uur en de middagvoorstelling om 13.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50. Voor vrienden op vertoon vriendenpas € 6,00.


In verband met de nog steeds geldende Coronamaatregelen alleen toegang met een coronatoegangsbewijs en legitimatie. Reserveren kan op de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt u ook informatie over de andere films die er gedraaid worden. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl

Anthony Hopkins in The Father.