Armpje drukken

Vanavond (donderdag 9 september) wisselt de gemeenteraad van gedachten over het Beuseboshotel. Zoals bekend willen gemeentebestuur en het Van der Valk concern in de kom van de A7 een hotel realiseren. De plannen stuiten op bezwaren van omwonenden, natuurbeschermers en van de Provincie.  

Vooral het dispuut tussen gemeentebestuur en Provincie toont sterke gelijkenis met een wedstrijd armpje drukken. Wie het gevecht ook wint, de echte winnaar bij dit soort gevechten is de advocatuur. De onvermijdelijke gerechtelijke procedures kosten immers handen vol geld, belastinggeld wel te verstaan. Soms vraag je je weleens af of de bestuurders zich dat voldoende realiseren. Procederen op kosten van een ander willen we allemaal wel. Beter zou het zijn om het conflict in der minne ter schikken. Het pijnpunt lijkt vooral de hoge toren op het hotel te zijn. Daar zou je toch een compromis over kunnen bereiken. Iets breder, iets minder hoog. Zelfde oppervlakte, minder horizonvervuiling. 


Een hotel heeft onze stad hard nodig, oordeelt het College. Wie ben ik om dat te betwijfelen? Maar opmerkelijk is het wel dat Burggolf haar hotelfaciliteiten aan de Westerweg voorlopig stillegt. Te weinig klandizie. Een tijdelijke situatie? Een veeg teken? Of het begin van het einde van de golfbaan en bijbehorende activiteiten. Bovendien is buurgemeente Zaanstad van oordeel dat de hotelcapaciteit ruimschoots aan de maat is. Hoe hard is dat Beuseboshotel onmisbaar?  


Benieuwd wat de raadsleden vanavond ervan vinden. Het Beuseboshotel was bij de verkiezingen in 2018 al een belangrijk thema en er is maar weinig voor nodig om dat straks in november weer het geval te laten zijn. 

Z. Lijner