Interessante weetjes over de migrantengeschiedenis tijdens Open Monumentendag.
Interessante weetjes over de migrantengeschiedenis tijdens Open Monumentendag. (Foto: Waterlands Archief)

Migrantengeschiedenis op oude begraafplaats

PURMEREND - Open Monumentendag 2021 staat in het teken van het thema Jouw monument is mijn monument met daarbij aandacht voor inclusie. De Oude Begraafplaats aan de Nieuwstraat in Purmerend is één van de oudste monumenten van de stad en op zaterdag 11 september tijdens Open Monumentendag te bezoeken. De oudst bekende ‘bewoonster’ werd geboren in 1767, het oudste zichtbare graf is uit 1840. Het oude, 17e-eeuwse gedeelte ligt onder de huidige, nog bestaande graven. Op Open Monumentendag staat er een bijzondere rondleiding op stapel.

Artikel over migranten geschiedenis op site Rodi Purmerend

Vanwege die ouderdom is de begraafplaats een interessante locatie voor onderzoek naar inclusie, want verschillende graven zijn te koppelen aan migrantenfamilies. Op basis van onderzoek door Alex Vallentgoed (Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats Purmerend) en het Waterlands Archief is gebleken dat diverse (nakomelingen van) migrantenfamilies hun laatste rustplaats op de begraafplaats hebben gekregen. Zaterdag 11 september kan de begraafplaats tijdens Open Monumentendag worden bezocht en zijn vrijwilligers van genoemde stichting aanwezig om belangstellenden te informeren.

Lees het artikel

Er zijn in dit inclusieonderzoek interessante zaken ontdekt over de families Apken, Dinkla, Kappel, Potgiesser, Siemer, Waterhout en Wiebols. Dit alles is te lezen in een uitgebreid artikel hierover, van Margreet Lenstra (Waterlands Archief) en Alex Vallentgoed. 

Het volledige artikel is te lezen op de website van Rodi Purmerend.