De bemanningsleden helpen de kitesurfers.
De bemanningsleden helpen de kitesurfers. (Foto: aangeleverd)

Druk reddingjaar KNRM

REGIO - Voor de bemanningsleden van KNRM Medemblik en Andijk gaat 2020 de boeken in als een druk jaar. Net als in de rest van de wereld werden activiteiten afgeblazen of in aangepaste vorm uitgevoerd.

Recreanten zochten rust en ruimte op het water

Het was een uitdaging om opleidingen en trainingen plaats te laten vinden en voor een aantal zaken, waaronder de reddingbootdag, was alleen afstel een optie. De stations zijn er wel in geslaagd om de inzetbaarheid te waarborgen en het virus buiten de stations-deuren te houden.


Het trainen in kleine groepjes zorgde voor continuïteit binnen het teams. Veel recreanten zochten hun rust en ruimte op het IJsselmeer, gevolg daarvan was dat het aantal inzetten steeg ten opzichte van voorgaande jaren.

Veilig aan wal

Tijdens de 57 inzetten kregen de vrijwilligers te maken met hulpverlening bij motorstoringen, zoekacties naar drenkelingen, medische inzetten en jachten op de dijk. In het merendeel van de gevallen zijn mens, dier en materiaal veilig aan wal gebracht.

Paraat

De vrijwillige bemanningen van Medemblik en Andijk staan ook in 2021 weer 24/7 paraat om recreanten en beroepsvaart te assisteren wanneer dat nodig is.