Mantelzorgers niet vooraan bij vaccinatie

REGIO - Nederland startte woensdag 6 januari met het vaccineren van het zorgpersoneel. MantelzorgNL had graag gezien dat mantelzorgers, net als het zorgpersoneel, tot deze eerste groep behoren die zich voor covid19 kunnen laten inenten. Helaas heeft de overheid geen gehoor gegeven aan dit verzoek.

Vaccinatie is begonnen

Dagelijks worden nu honderden tot duizenden mensen gevaccineerd. De gezondheidsraad adviseerde om mensen met een kwetsbare gezondheid prioriteit te geven. MantelzorgNL vindt samen met andere organisaties dat ook mantelzorgers voorrang moeten krijgen bij vaccinatie.

Prioriteiten

Mantelzorgers moeten prioriteit krijgen, omdat zij een belangrijke en moeilijk vervangbare rol hebben in de zorg van hun naaste. Daarnaast biedt het extra bescherming als de naaste niet gevaccineerd kan worden. Juist in de coronacrisis is het tekort aan beschikbare zorgverleners groot en kunnen mantelzorgers en naasten zeker niet ‘gemist’ worden.

Gelijkwaardigheid

Anita Peters, expert informele zorg bij Movisie zegt hierover: “De gelijkwaardigheid van mantelzorg in zorg en ondersteuning, met ieder een eigen rol, is al jaren onderwerp van gesprek. Ik vind het spijtig te constateren dat zij ook nu weer niet worden beschouwd als iemand van belang in de zorg voor mensen met een kwetsbare gezondheid. In de planning van het ministerie komen mantelzorgers in elk geval niet voor als vitaal voor de zorgverlening.”