Nieuwe zonnestroomdaken voor Noorderlicht

HAARLEM - Zowel Teva Nederland in de Waarderpolder als de VvE Transvaalstraat in de Transvaalbuurt in Haarlem laten, in samenwerking met Haarlem Noorderlicht, op hun daken een zonnestroomcentrale bouwen. De stroom die hiermee wordt opgewekt zal gebruikt worden door zo'n zestig deelnemers.

"Dit is een unieke situatie waarin een energiecoöperatie in Haarlem, die al twee collectieve zonnestroomdaken heeft, nog twee nieuwe zonnestroomdaken ontwikkelt binnen een korte tijdspanne. Haarlem Noorderlicht verwacht namelijk dat beide zonnestroomcentrales starten met het opwekken van zonnestroom in het eerste kwartaal van 2021", aldus Kennemer Energie.

Teva Nederland

Aanvankelijk werd overwogen om de zonnepanelen voor eigen gebruik te plaatsen, maar uiteindelijk sloot de optie van een collectief zonnestroomdak het beste aan bij de mogelijkheden en wensen van Teva.

Inzicht in opwekking

"Helaas konden niet alle daken benut worden voor het opwekken van zonnestroom, vanwege al aanwezige installaties en beperkte draagkracht van een dak. Het overgebleven dak is groot genoeg voor Haarlem Noorderlicht om energie op te wekken voor zo'n zestig deelnemers (omwonenden, bedrijven en andere organisaties in de buurt).


Teva Nederland zal de opbrengsten van deze zonnecentrale ook zichtbaar maken bij de ingang van het gebouw. Op die manier krijgen medewerkers en bezoekers elke dag inzicht in de energieopwekking."

VvE Transvaalstraat

De Vereniging van Eigenaren Transvaal overwoog eerder al haar daken ter beschikking te stellen aan Haarlem Noorderlicht, ten behoeve van het opwekken van zonnestroom. Het gaat om het dak van het appartementengebouw en van de bijbehorende garageboxen.

331 zonnestroomdelen

"Uit het Haalbaarheidsonderzoek van Kennemer Energie bleek dat een van de daken eerst nieuw overlaagd moest worden, voordat de zonnestroomcentrale hierop geplaatst kan worden. In totaal kan Haarlem Noorderlicht nu 331 zonnestroomdelen verdelen onder haar leden (leden van de VvE, buurtbewoners en bedrijven en andere organisaties)."

Interesse in deelname?

Beide collectieve zonnestroomdaken zullen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 starten met het opwekken van zonnestroom. Zelf deelnemen? Neem dan contact op met Kennemer Energie.