Geen vraag is gek genoeg voor het Sociaal Wijkteam.
Geen vraag is gek genoeg voor het Sociaal Wijkteam. (Foto: Gemeente Haarlem)

Sociaal Wijkteam: geen vraag gek genoeg

HAARLEM - Heeft u vragen of zorgen over geld, werk of zorg? Of redt u het even niet in uw eentje? Dan kunt u terecht bij het Sociaal Wijkteam, ook nu de inloopspreekuren door corona niet doorgaan.

Sinds Alice is hersteld van een hersenbloeding, is ze niet meer de oude. Twee jaar geleden zat ze even helemaal doorheen. Ze had veel zorgen. Over haar kinderen en over haar vriend, die in een verpleeghuis woont. Ze zocht een luisterend oor. Dat vond ze bij het Sociaal Wijkteam.

Ook praktische zaken

"Ik kan Marion van het Sociaal Wijkteam altijd bellen als ik ergens mee zit. Dan maken we een afspraak en dan ga ik bij haar langs. Dat kunnen ook praktische zaken zijn", vertelt Alice.

'Florence Nightingale'

"Sinds mijn hersenbloeding heb ik meer moeite met formulieren en computers. Als ik een moeilijke brief krijg, zoals pasgeleden over de rioolheffing, dan lees ik die samen met Marion. Dan regelen we het samen."


Ook heeft Marion Alice geholpen met haar inschrijving bij Woonservice, omdat ze graag dichter bij haar dochter wil wonen. "Marion is echt mijn Florence Nightingale."


Geen vraag is gek genoeg

Marion Schouten werkt als ambulant begeleider GGZ in Sociaal Wijkteam Haarlem Oost. Dit is gevestigd in buurtcentrum ‘t Broederhuis aan het Nagtzaamplein. Door corona is het hier nu een stille boel. Maar voor het Sociaal Wijkteam is het business as usual. Ook nu, juist nu. Want corona is voor veel mensen een bron van zorgen en eenzaamheid.

"We zijn er voor iedereen die hulp nodig heeft", zegt Marion. "Bijvoorbeeld om uit de schulden te komen, bij het invullen van formulieren, het vinden van werk en het opvoeden van de kinderen. Dit doen we in samenwerking met het Centrum Jeugd en Gezin. Geen vraag is gek genoeg, zeg ik altijd. Samen zoeken we naar een oplossing."

Gewoon even bellen

In het Sociaal Wijkteam werken experts op het gebied van werk en inkomen, schulddienstverlening, de Wet maatschappelijke ondersteuning, maatschappelijk werk, geestelijke gezondheidszorg en ouderenverpleging. Het team heeft alles in huis om mensen verder te helpen, het liefst samen met de familie of een ander netwerk.


Inwoners moeten vanwege corona nu eerst even bellen of mailen om langs te kunnen komen. Marion: ‘Verder zijn we er gewoon voor iedereen. Soms kan iemand na een paar gesprekken zelf weer verder, soms duurt de ondersteuning langer, bijvoorbeeld als er meer aan de hand is dan alleen die ene moeilijke brief van de gemeente. Alice bijvoorbeeld weet dat ze altijd bij ons kan aankloppen als ze ergens mee zit.'

Ervaringen uitwisselen

Marion en haar collega’s kennen Haarlem Oost goed en weten bij welke activiteiten in de buurt klanten kunnen aanhaken, bijvoorbeeld om ervaringen uit te wisselen of gewoon voor de gezelligheid.

Nieuwe initiatieven

Marion: ‘Door corona liggen veel activiteiten stil, maar er zijn ook juist weer mooie nieuwe initiatieven ontstaan, zoals de maaltijden aan huis van Stichting Ontmoet Elkaar. In december hebben we meegedaan aan de Pepernoten- en Gunpakettenactie van Stichting DOCK. Dat was dan meteen een mooie gelegenheid om Sociaal Wijkteam Haarlem en Zandvoort onder de aandacht te brengen.'

Hulp nodig?

Zoekt u hulp of maakt u zich zorgen over iemand? Op www.sociaalwijkteamhaarlem.nl vindt u een Sociaal Wijkteam bij u in de buurt.


Bron: gemeente Haarlem