Wie is wanneer aan de beurt voor het coronavaccin?
Wie is wanneer aan de beurt voor het coronavaccin? (Foto: Rijksoverheid/RIVM)

Het coronavaccin: 5 veelgestelde vragen

REGIO - Het is zover: het coronavaccin is er. Wat moet je weten over dit veelbesproken vaccin? We zetten een aantal veelgestelde vragen (met antwoorden) voor je op een rij.

Hieronder lichten we alvast drie van vijf veelgestelde vragen over het coronavaccin uit. Twee andere veelgestelde vragen vind je op de website van het Haarlems Nieuwsblad: Rodi.nl/regio/haarlem.


Hoe veilig is het?

Maak jij je zorgen over hoe veilig het vaccin is? Onnodig, volgens de Rijksoverheid, die aangeeft dat er strenge eisen aan de veiligheid van een vaccin worden gesteld door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Sterker nog: bij twijfel hierover komt een vaccin ons niet land niet eens in.


Heeft het bijwerkingen?

De kans op noemenswaardige bijwerkingen is heel klein, zo weet de Rijksoverheid nadat het vaccin getest werd op tienduizenden proefpersonen.


Het kan wel zo zijn dat je een paar dagen last van spierpijn of koorts ondervindt nadat je geprikt bent, maar dat geldt ook voor andere vaccinaties.


Wanneer mag ik?

Elke gevaccineerde krijgt twee prikken (met een maand ertussen). De eerste vaccins zijn gereserveerd voor medewerkers van verpleeghuizen, zorgpersoneel uit de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO. Ook medewerkers uit de acutezorgsector worden al snel geprikt.

Vaccinatieschema

Wie is er daarna aan de beurt? Zie daarvoor het schema (let op: kan gewijzigd worden) op Rodi.nl/regio/haarlem.

Het coronavaccin: 5 veelgestelde vragen.