Bert van de Velden - GGD Kennemerland.
Bert van de Velden - GGD Kennemerland. (Foto: Melanie Caitlin)

Column GGD

Blue Monday

COLUMN - De derde maandag van januari staat in onze kalender bekend als blue Monday. Een dag waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig zouden voelen.

Bert van de Velden

Geen dag om vrolijk van te worden, dit jaar misschien wel meer dan ooit. Na bijna een jaar coronacrisis is het echter goed om de mentale gesteldheid van ons land tegen het licht te houden.


Begin december publiceerde het SCP een rapport over hoe Nederlanders zich houden onder (toen) acht maanden corona. Daarin is wel duidelijk dat de somberheid groeiende is. De veerkracht is niet onbegrensd. In gesprekken met collega’s, vrienden en buren neemt de moedeloosheid ook toe. Zorgen over de nieuwe zeer besmettelijke variant en de onophoudelijke discussie over het tempo van vaccineren dragen bij aan een verdere versombering.

Het gesprek aangaan

Doordat deze situatie nu al enige tijd duurt, bestaat het risico dat kortdurende depressies chronisch worden. En dan wordt het zorgwekkend. Er zijn meer meldingen dan vorige jaren over mensen met verward gedrag in combinatie met suïcidale uitingen of –pogingen. Het is diep verdrietig dat mensen door de huidige omstandigheden zich depressief voelen en geen uitzicht meer zien op herstel. De crisis slaat ook op dit punt diepe groeven. Daar zullen we met elkaar oog voor moeten hebben, het gesprek over willen aangaan of hulp moeten willen aanbieden.

'We doen dit samen'

Focus op het licht aan het einde van de tunnel dat dichterbij komt met elke vaccinatie. Of zoals het treffend is verwoord in het prachtige filosofische boek ‘De Jongen, de mol, de vos en het paard'. Hierin vraagt de mol aan de jongen ‘Heb jij liever een halfvol of een halfleeg glas?'. Waarop de jongen antwoordt: ‘Ik ben al blij dat ik een glas heb.' Maar overtuig jezelf er niet van dat je sombere gevoelens in je eentje moet overwinnen. Praat erover, privé of met professionals. We doen dit samen.


Voor hulp bij suïcidale gedachten kunt u 24/7 gratis en anoniem bellen met het telefoonnummer 113.