Dick is nog erg vitaal voor zijn leeftijd!
Dick is nog erg vitaal voor zijn leeftijd! (Foto: Willem Brand)

Vitale Haarlemmers: Dick van Heun

HAARLEM - Het maatschappelijke en sociale leven staat door corona op zijn kop. Wat kunnen we van ouderen leren? In deze rubriek praat Willem Brand met vitale tachtigplussers. Mensen die nog vol in het leven staan en nog hun steentje bijdragen aan de samenleving.

Willem Brand

"Het leven is een geschenk, ik geniet er nog met volle teugen van", zegt Dick van Heun (88). Hij is de financiële steun en toeverlaat van tientallen alleenstaande ouderen, vult dit jaar zo’n vijftig belastingaangiftes in en houdt voor vijf mensen maandelijks de PGB financieel bij. Een moderne man ook, dagelijks zit hij zeker vijf uur achter zijn computer. "Ik ontvang elke dag zo’n dertig tot vijftig e-mails."

Tijd tekort

Jarenlang had Dick tijd tekort. In 2002 was hij initiatiefnemer van het Platform Belangenbehartiging Mantelzorg Kennemerland. In 1990 was hij mantelzorger geworden. Zijn vrouw belandde door reuma binnen een jaar in een rolstoel, hij verzorgde haar tot haar overlijden in 2007. ‘Ik zag het stoffen en zuigen en het eten koken niet zitten en had daar achteraf best hulp in willen krijgen."

'Ik ontvang elke dag zo’n dertig tot vijftig e-mails.'

Hij zegt wel steun te hebben gehad aan het lotgenoten-contact van Tandem, want ‘je ziet je vrouw achteruit gaan en dat heeft gevolgen voor je geestelijk welzijn.’ Na het overlijden van zijn vrouw is hij voor de landelijke mantelzorgvereniging weekenden gaan begeleiden voor mantelzorgers die een time-out nodig hadden.

Moreel kompas

Erna was Dick als ervaringsdeskundige zes jaar lid van de WMO-raad. Hij gaf menig lezing en bouwde ook landelijk een groot netwerk op. "Als overheid heb je niet alleen ambtelijk de regels te volgen, maar dien je ook het morele kompas te hebben om de burger te helpen. Over de Toeslagenaffaire kan ik me funktioneel kwaad maken."

Advies van Dick

Zijn advies aan ambtenaren. Luister! Het is een gave die Dick verstaat. "Vraag aan mensen waar ze tegenaan lopen, waar ze behoefte aan hebben." Dick is voor drie weduwen in verpleeghuizen de eerste contactpersoon en verzorgt voor hen ook de financiën. Alleen op zondag kan men hem niet storen. "Ik ben een gelovig mens, dan luister ik naar de livestream van meerdere kerken. Het geloof geeft mij rust en steun."

Ook in deze rubriek?

Ik zoek nog vitale Haarlemmers van 80+ voor deze rubriek. Meedoen? Hartstikke leuk! Belt u mij (Willem) dan op dit telefoonnummer:
06 28865799.