Bijstandsgerechtigde: college op het matje

HAARLEM - Het college is bevraagd over de bijstandsgerechtigde die op zijn uitkering zou zijn gekort.

Joost Verhagen

Dit gebeurde nadat een vriend hem 350 euro zou hebben geleend. De gemeente zou deze lening hebben aangemerkt als vrij besteedbaar inkomen en de man hebben gekort op zijn bijstand. Moussa Aynan (Jouw Haarlem) wilde weten of dat verhaal klopt. Ook Frank Visser (ChristenUnie) had vragen ingediend. Wethouder Floor Roduner gaf toe dat de man is gekort omdat hij zich niet aan de meldplicht hield. Hij zou volgens de wethouder al eerder inkomen hebben verzwegen en daarom een boete opgelegd hebben gekregen. Roduner stelde dat er al een uitspraak is gedaan door de centrale raad van beroep en zegt niet bereid te zijn opnieuw naar de zaak te kijken.

Grens van 1200 euro

De ChristenUnie stelde ook vragen over hoe er door de gemeente Haarlem met dergelijke situaties in de bijstand wordt omgegaan. Frank Visser gaf aan dat er juridische discussies mogelijk zijn over of de 350 euro nu daadwerkelijk inkomen was en gemeld had moeten worden, omdat het onmiddellijk naar de deurwaarder is gegaan. Hij wilde daarnaast weten of er niet net zoals in Amsterdam een grens van 1200 euro voor giften kan worden vastgesteld.


Roduner wil eens een uitgebreidere discussie voeren over vragen die door de participatiewet worden opgeroepen. Hij stelde voor een opinienota te maken om in de commissie samenleving te bespreken. Roduner gaf toe dat hij de wet momenteel ook streng vindt. Hij staat open voor suggesties vanuit de raad.