Groeiend kunstwerk bij de VerbroederIJ.
Groeiend kunstwerk bij de VerbroederIJ. (Foto: aangeleverd)

'Groeiende kunst' bij VerbroederIJ

NOORD - In De VerbroederIJ, de sociale, maatschappelijke en culturele ontmoetingsplek pal aan het IJ in Amsterdam-Noord, groeit gestaag een kunstwerk: het Lichtjuweel van Jan van der Horn. Deze beeldend kunstenaar laat zijn lichtende fotografie achter de ramen langzaam groeien. Het begon met twee kleurige fotowerken van wilgen en een orchidee, maar hij zet langzaam steeds meer licht foto’s achter de ramen.

Mocht je staan te wachten voor het Oostveer, die je van de Zamenhofstraat in Noord naar het Azartplein op het KNSM-eiland brengt, dan heb je mooi uitzicht op de oplichtende fotowerken van beeldend kunstenaar Jan van der Horn. Deze buurtbewoner uit Noord komt vaak bij De VerbroederIJ. En nu zal hij er vaker zijn, want steeds plaatst hij er een nieuw oplichtend fotowerk achter de ramen. ‘’Dit is nog maar een voorbode van wat komen gaat’,’ zegt hij. ‘’Wij kennen Jan al sinds we hier in april 2019 begonnen’’, vertelt Tania Spaans. Zij is de oprichter van deze ontmoetingsplek in Noord en heeft al eerder ruimte geboden aan een expositie van Jan van der Horn. ‘’Door corona staat het Lichtjuweel dit keer niet naar binnen gericht, maar stralen we uit naar buiten dat we er toch zijn. Glas genoeg,’’ vertelt zij. Het lokale buurtproject heeft hiermee een warme gloed en bloeit op, ondanks de verplichte sluiting.


Vanuit het paviljoen (dat ooit decennia lang aan het strand in Katwijk stond) is ruim zicht over het IJ. Maar omdat het gesloten is, worden de kunstwerken gebruikt om voorbijgangers te verwarmen. De VerbroederIJ, Johan van Hasseltweg 21 (naast pontaanlanding Oostveer) 1021 KN Amsterdam. Op 8 minuten lopen van metrostation Noorderpark. Voor meer informatie www.deverbroederij.nl.