500.000 euro wordt gereserveerd voor het Buiksloterbreekpark.
500.000 euro wordt gereserveerd voor het Buiksloterbreekpark. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

840.000 euro voor groenprojecten in Noord

NOORD - De gemeente Amsterdam geeft 26,5 miljoen euro uit aan 18 grote groenprojecten. Hiervan gaat 840.000 euro naar projecten in Amsterdam-Noord. De bedoeling is om de stad flink groener te maken zodat we straks heerlijk kunnen genieten in groene natuur dicht bij huis.

Zelfs in de drukke binnenstad komt er een park bij: het Weteringpark, op het Weteringcircuit. In bestaande parken worden extra, verschillende soorten bomen, planten en bloemen geplant. Stadsparken zijn onze gemeenschappelijke tuinen. Hier komt iedereen: bewoners en bezoekers, oud en jong. Het bezoek is enorm toegenomen. Parken zorgen dat mensen meer bewegen, en van de natuur genieten. Ook is veel en rijk groen belangrijk voor een klimaatbestendige stad. Het regent vaker en harder en dat kan de stad niet aan. Ook hebben we meer last van extreme hitte en droogte.

Het Weteringcircuit verandert van een druk verkeersplein in een groene oase in hartje stad. De drukbezochte parken Sarphatipark, Diemerpark en Rembrandtpark krijgen een grote opknapbeurt. Ook minder bekende parken zoals het Kasterleepark, het Piet Wiedijkpark, het Buiksloterbreekpark, het Gerbrandypark en het Spoorpark Zuid worden aangepakt. De parken bloeien straks op met bloemenlinten, meer fruit- en andere bomen, natuurvriendelijke oevers, paddenpoelen, vleermuisbunkers en oeverzwaluwwanden. De paden worden hersteld, er komen meer speelplekken en hondenlosloopgebieden worden groter. Ook wordt de toegang gemakkelijker. In het Amsterdamse Bos wordt 7,5 hectare overbodige paden, bermen en fundering weggehaald. In deze grotere stukken aaneengesloten bos kunnen planten en dieren ongestoord leven. Het gaat alleen om bospaden die weinig gebruikt worden. Zo kunnen ongeveer 500 bomen extra worden geplant.