Iets lekkers bakken om een ander een hart onder de riem te steken.
Iets lekkers bakken om een ander een hart onder de riem te steken. (Foto: Pixabay.com)

Samen bakken tegen eenzaamheid

AMSTERDAM - Blue Monday komt eraan. Deze dag staat bekend als de meeste deprimerende dag van het jaar. En dan zitten we ook nog eens in lockdown. 'Tijd voor taart' dachten ze bij Count Me In. Zondag 17 januari willen zij met zoveel mogelijk Amsterdammers (thuis) bakken en op 18 januari bezorgen de vrijwilligers al het lekkers bij zorglocaties, instellingen in hun eigen buurt.

Gezocht wordt naar bak-vrijwilligers die iets lekkers voor een ander willen maken. Vanuit Count Me In wordt tijdens het bakken een Zoom-bijeenkomst gehouden zodat dit echt samen wordt gedaan. Op 18 januari (Blue Monday) brengen de vrijwilligers de baksels bij een zorglocatie of daklozenlocatie bij hun in de buurt. De vrijwilliger kiest een stadsdeel en het adres krijgen ze dan van de organisatie. Zo kunnen Amsterdammers een lichtpuntje zijn voor een ander en heb je gelijk een leuke weekend-lockdown-activiteit.

Toen we in maart vorig jaar te maken kregen met corona sloegen vier Amsterdamse vrijwilligersorganisaties de handen ineen. Serve the City, Burennetwerk, Ympact020 en Present deden een eerste gezamenlijke online actie om vrijwilligers te werven. Dat was zeer succesvol en leverde meteen in het eerste weekend al 800 aanmeldingen op. In 2020 koppelde Burennetwerk ruim 4400 buren aan elkaar voor een klusje, boodschappenhulp of (bel)contact. Daarnaast hebben tijdens de eerste lockdown ruim 1600 vrijwilligers zich ingezet en ook daarna hebben ze veel projecten kunnen organiseren en mensen kunnen helpen met de inzet van heel veel vrijwilligers. Omdat de samenwerking zo succesvol was, zijn de vier organisaties het initiatief Count Me In gestart. Inmiddels is ook vrijwilligersorganisatie Adam Helpt aangehaakt. Voor meer informatie zie countmein.nl.