De crossen zijn voor veel atleten een goede manier om kracht en snelheid in hun trainingsprogramma te brengen.
De crossen zijn voor veel atleten een goede manier om kracht en snelheid in hun trainingsprogramma te brengen. (Foto: aangeleverd)

All4Running Crosscircuit start met Parkcross

HOORN - Nadat er ruim anderhalf jaar lang geen wedstrijden plaats konden vinden, kan atletiekvereniging Hollandia eindelijk weer een buitenevenement organiseren. In dit geval de Parkcross, die zondag 31 oktober plaatsvindt in het park Risdammerhout. Het is tevens de eerste wedstrijd van het Cross-circuit, dat al 23 jaar in de kop van Noord-Holland bestaat. 

Het is de circuitorganisatie gelukt om All4 Running als nieuwe hoofdsponsor aan te trekken. De wedstrijdenreeks trekt jaarlijks veel sterke deelnemers bij zowel mannen als vrouwen.

De crossen zijn voor veel atleten een goede manier om kracht en snelheid in hun trainingsprogramma te brengen. Na het cross-seizoen staat bijvoorbeeld De Halve van Egmond al snel voor de deur. Veel regionale toppers willen onderling graag de strijd aangaan. De vijf wedstrijden zijn voor wat betreft hun parcours zeer verschillend. Hollandia's Parkcross is bochtig en heuvel op heuvel af, de Dijkgatsboscross is een afwisseling van blubber en snelle bospaden, de Streekboscross bijna altijd zwaar door de natte en vette kleipaden en de Duincross in Den Helder zwaar door duinbeklimmingen en het stuk over het strand. De veldloop in Spierdijk lijkt dan van de vijf de makkelijkste... Alle deelnemers willen zich in hun leeftijdsklasse meten aan hun concurrenten, want aan het eind zijn er voor de best geklasseerde atleten mooie prijzenpakketten te verdienen. En de eer natuurlijk!

Start in Hoorn 

De start is altijd in Hoorn, op de laatste zondag van oktober en de finale vindt plaats in Spierdijk; de tweede zondag van december. Het parcours in Hoorn is voor de vrouwen drie ronden, met daarin gras, bos- en asfaltpaden en een aantal nijdige heuveltjes, die een paar keer beklommen moeten worden. De mannen lopen één ronde meer. Na de finish heeft de organisatie voor elke deelnemer een smakelijke herinnering klaarliggen.

Inschrijving

De inschrijving vindt plaats bij het clubhuis van Hollandia, op de Blauwe Berg. Bij Hollandia kan men voor de Parkcross, maar ook voor het gehele circuit inschrijven. De deelnemer heeft dan een aanzienlijke korting op het totale inschrijfgeld. De jongste jeugd (t/m 9 jaar) start om 9.45 uur, met 1000 meter. Daarna de drie andere series en om 10.45 uur de wedstrijd dames over 5500 meter. De mannen sluiten af om 11.45 uur met hun wedstrijd over 7800 meter. De jeugd betaalt vier euro en senioren betalen tien euro inschrijfgeld.

Meer informatie: www.avhollandia.nl en crosscircuit.nl .