Wat kun jij als ouder voor je kind betekenen?
Wat kun jij als ouder voor je kind betekenen? (Foto: Pixabay)

Regels voor belastingvrij schenken

REGIO - Wat doe je op oudere leeftijd met je spaargeld? Oppotten of schenken aan je kinderen? Voor dit laatste gelden regels.

De jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen van ouders aan hun kind is dit jaar verhoogd van € 5.515 tot € 6.604. En onder 'kind' valt ook een pleegkind en een stiefkind.

De Belastingdienst beschouwt ouders als één schenker zien. Dit geldt ook als de ouders gescheiden zijn. Heeft het kind een partner en krijgen ze los van elkaar een bedrag, dan telt tilt ook als één schenking. Als alles bij elkaar opgeteld hoger is dan de vrijstelling, betaalt het kind schenkbelasting.

Het is toegestaan een kind één keer in zijn of haar leven meer belastingvrij schenken Hoeveel meer? Dat hangt af van wat het kind met het geld gaat doen. De verhoogde vrijstelling komt in plaats van de jaarlijkse vrijstelling. Een kind dit jaar óók nog € 6.604 schenken mag niet.

Een zoon of dochter zelf laten beslissen wat hij of zij met de schenking doet? Dan is het toegestaan eenmalig maximaal € 26.881 te schenken. Doe die schenking wel als het kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Of zijn partner. Schenken op de dag van de veertigste verjaardag mag ook.

Koopt de zoon of dochter een huis? Of gaat hij of zij een woning verbouwen? Dan geldt daarvoor een belastingvrij bedrag van maximaal € 105.302. Er gelden wel voorwaarden en die staan op de site van de Belastingdienst.

Een schenking mag worden verdeeld over twee of drie jaar. Zo is het mogelijk elk jaar bijvoorbeeld € 30.000 te geven. Zolang het kind of zijn partner in het laatste jaar van de schenking nog geen 40 jaar is. En zolang aan de voorwaarden is voldaan. Het kind moet wel elk jaar aangifte schenkbelasting doen. Huis gekocht of verbouwing afgerond en heeft het kind geld over? Geen probleem. Het kind mag van de schenking altijd € 26.881 vrij besteden. Bijvoorbeeld aan nieuwe meubels.

Wordt de schenking verdeeld over twee of drie jaar? Dan mag het kind alleen in het eerste jaar € 26.881 aan iets anders besteden dan de eigen woning. Krijgt het kind een bedrag voor een eigen woning? Dan moet hij of zij aangifte schenkbelasting doen. Dat kan online op ‘Mijn Belastingdienst’.

Gaat het kind een dure studie doen? Het is toegestaan hem of haar hiervoor eenmalig € 55.996 belastingvrij te schenken. Hier gelden wel voorwaarden. Is de studie, maar ook weer geen € 55.996? Goed nieuws. Van de schenking mag het kind ook € 26.881 vrij besteden. De overige € 29.115 moet de zoon of dochter wél besteden aan de studie. En mag dus niet besteed worden aan het aflossen van een eerdere studieschuld. Krijgt het kind een bedrag voor een dure studie? Dan moet hij of zij aangifte schenkbelasting doen. Dat kan online op ‘Mijn Belastingdienst'.

www.belastingdienst.nl

Afbeelding
Afbeelding