Bestuursliden nel Rustenburg en locatieleider Nido Dol.
Bestuursliden nel Rustenburg en locatieleider Nido Dol. (Foto: aangeleverd)

Hertenkamp ligt onder vuur, maar gaat optimistisch door

ENKHUIZEN - Sinds een aantal weken is ook het terras van het Hertenkamp weer open. Als het weer het toelaat, is het de ideale plek om te genieten van koffie in de Enkhuizer natuur. Na een tumultueuze periode lijkt alles in rustiger vaarwater voor Hertenkamp Enkhuizen.

De strenge coronamaatregelen zorgden ervoor dat de Theetuin maandenlang dicht was. Ook in het educatiecentrum is vanwege corona veel minder reuring dan normaal, scholen bleven weg door corona. De opzegging eerder van het contract met Leekerweide veroorzaakte ook de nodige onrust. Cliënten die dagbesteding ontvingen via Leekerweide raakten daardoor hun vaste begeleider kwijt. Cliënten komen nu van Landzijde. Inmiddels lijkt alles wat meer op de rails.

Inzicht in reilen en zeilen

Totdat begin mei het Noordhollands Dagblad kopte met: 'Geen exploitatieplan, dan ook geen subsidie'. SP-voorvrouw Margreet Keesman vroeg zich af hoe het exploitatieplan 2021 van Hertenkamp Enkhuizen eruit ziet. "Wat is daar zo moeilijk aan?!", verzuchtte ze. De raadsfracties willen inzage in het reilen en zeilen van Hertenkamp Enkhuizen. "Dat is logisch", zegt Nel Rustenburg, bestuurslid Hertenkamp Enkhuizen. "Onze jaarlijkse subsidieaanvraag moeten wij al in augustus indienen, met een voorlopige begroting. We hebben een half jaar zonder penningmeester gezeten. Daardoor lukte het niet om de cijfers op tijd aan te leveren. Wethouder Dorus Luyckx heeft daarop een financieel onderzoek ingesteld. Dat mag hij doen en dat onderzoek is nu gaande. Alles cijfers zijn trouwens aangeleverd."

Het onderzoek naar de financiële situatie, ingesteld door het college van B en W, loopt op dit moment nog. Uit dit onderzoek moet een advies komen over hoe Hertenkamp Enkhuizen weer rendabel kan worden.

Tijd voor een positief geluid, vindt het bestuur. "Wij hebben niets te verbergen", zegt Nel Rustenburg namens het bestuur van Hertenkamp Enkhuizen. "Bijna alles lag lang stil, terwijl de kosten doorgaan. De reserves zijn op. De gemeente heeft hier veel geld ingestoken, maar er was ook heel veel achterstallig onderhoud."

Niet zonder subsidie

Het bestuur heeft er bijvoorbeeld hard aan gewerkt om fondsen en subsidies binnen te halen. Nel Rustenburg: "We zijn de laatste tijd alleen maar met financiën bezig geweest. Locatieleider Niko Dol heeft 100.000 euro aan subsidies, fondsen donaties vergaard in 2020. Dat is geld voor projecten, zoals de inrichting van de keuken, de theetuin en de stallen, maar ook voor de schooltuinen. Als alles weer loopt kunnen we weer vet op de botten krijgen. Nu redden we het nog niet zonder steun van de gemeente. Misschien in de toekomst wel, op dit moment kunnen we de gemeentelijke subsidie echt nog niet missen."

Intussen komt het Hertenkamp langzaam weer tot leven. In het bezoekerscentrum en bij de dierenweide in het Wilhelminapark is het goed toeven.

Dagbesteding

Tot vreugde van Rustenburg: "Vóór corona hadden we de grote verbouwing, maar Hertenkamp liep als een trein. We hebben heel veel activiteiten. Ook de dagbesteding doet het goed. We zijn nog niet op volle sterkte, maar dat wordt uitgebreid. Er is hier zoveel te doen! Mensen die hier hun dagbesteding willen doen, kunnen zich bij Hertenkamp of Landzijde melden."

Onderzoek gemeente

Het onderzoek naar de financiële situatie, ingesteld door het college van B en W, loopt op dit moment nog. Uit dit onderzoek moet een advies komen over hoe Hertenkamp Enkhuizen weer rendabel kan worden. In juni neemt de gemeenteraad een besluit over nieuwe subsidie voor Hertenkamp Enkhuizen. www.hertenkampenkhuizen.nl.




Dierenverzorger Suus, gecertificeerd medewerker.