Afsluting Melkmarkt slecht voor binnenstad, aldus gemeenteraad Enkhuizen.
Afsluting Melkmarkt slecht voor binnenstad, aldus gemeenteraad Enkhuizen. (Foto: Rodi Media/IH)

De Melkmarkt moet per direct open

ENKHUIZEN - De Melkmarkt moet per direct weer open. De overlast is te groot voor de binnenstad, zeggen de gemeenteraadsfracties. De gehele gemeenteraad heeft dinsdagavond een motie van die strekking aangenomen. Dit houdt in dat de afsluiting van de Melkmarkt voor de verbreding van de terrassen moet worden teruggedraaid.

Inwoner spande rechtszaak tegen gemeente aan

Vijf lokale partijen wilden een weekendsluiting en een openstelling van de Melkmarkt voor verkeer in het weekend. Deze partijen, EL, EV, HEA, CDA en de SP, hebben een meerderheid in de gemeenteraad van Enkhuizen, maar het college van B&W bleek moeite te hebben met een ‘halve sluiting’. Daarop werd door de gehele gemeenteraad een motie aangenomen voor het geheel openstellen van de Melkmarkt. De overlast voor de binnenstad is te groot, zeggen de fracties.

Spatschermen horeca

Een aantal bewoners, waaronder Jaap de Munnik, waren mordicus tegen afsluiting van de Melkmarkt om de horeca ruim baan te geven. Spatschermen - aangeraden door de overheid - zouden een veel betere oplossing zijn dan het afsluiten van de belangrijkste verkeersader in de binnenstad van Enkhuizen, aldus De Munnik. Met veel overlast voor bewoners tot gevolg. Na verzet van bewoners kwam ook de gemeenteraad in beweging.

Rechtzaak

Bewoner Jaap de Munnik heeft eerder gezegd dat als de afsluiting van de Melkmarkt ongedaan wordt gemaakt, hij stopt met de rechtszaak die hij aanspande tegen de gemeente. Deze zaak dient vrijdag 28 mei. De Munnik is blij met de motie: "De vlag kan uit. Dit is geweldig voor alle burgers en een overwinning van de democratie!"

Elisabeth Bleeker zamelde samen met Jaap de Munnik handtekeningen in tegen afsluiting Melkmarkt voor het verkeer.