Kirsten Verdonschot en Wout Zuijderduijn luisteren samen naar een elpee.
Kirsten Verdonschot en Wout Zuijderduijn luisteren samen naar een elpee. (Foto: aangeleverd)

Gift KWF brengt meer muziek in Hospice Dignitas in Hoorn

Algemeen

“Muziek is voor bijna iedereen belangrijk. Het roept herinneringen op, zorgt voor ontspanning en afleiding. Muziek kan stress verminderen waardoor andere symptomen wellicht verminderen”, vertelt Kirsten Verdonschot. “Maar muziek heeft ook een grote sociale rol; samen muziek luisteren, maken en/of zingen brengt gezelligheid.” Bij hospice Dignitas in Hoorn wordt als aanvulling op de zorg muziek aangeboden, waar graag gebruik van wordt gemaakt.  Muziek verbindt.

Kirsten (44) werkt sinds 2,5 jaar bij Dignitas als verpleegkundige. “Hiervoor was ik twintig jaar in dienst als verpleegkundige in de jeugdzorg en de psychiatrie. Ik had altijd al interesse in het werken in de palliatieve zorg, maar wilde eerst levens- en werkervaring op doen. De vacature van het hospice kwam 2,5 jaar geleden op een mooi moment.” 

Heel persoonlijk

De Wervershoofse vindt werken in het hospice erg fijn, de zorg is heel persoonlijk. “De laatste levensfase is een intense fase waarin dingen worden overdacht en afgerond, maar ook waarin ziekte de overhand kan nemen en de zorgbehoevendheid groter wordt. Hierin aansluiten en zorg bieden die de gast nodig heeft is heel mooi werk. Maar ook ontspanning bieden; onder meer luisteren naar muziek. In Dignitas hebben we een grote cd-collectie, maar hier wordt weinig gebruik van gemaakt. De gasten zijn al meer bekend met digitale manier van luisteren of luisteren liever radio. Sinds augustus is de FM eruit, dus de meeste radiozenders zijn ook niet meer te beluisteren.”

Digitale wereld

De tijd van cd’s en elpees verdwijnt steeds meer. “De wereld wordt sowieso digitaler en dan kun je niet achterblijven. De televisies op de gastenkamers zijn aan vervanging toe. Ik heb een aanvraag bij het KWF gedaan om meer muziek in het hospice te krijgen. In overleg met mijn collega’s en kijkend naar de mogelijkheden zijn we uitgekomen op de aanschaf van nieuwe televisies met een soundbar. Alle gasten hebben al een IPad in hun kamer, zo kunnen ze muziek via bijvoorbeeld Spotify of YouTube luisteren. Ook in de woonkamer komt een nieuwe televisie met soundbar zodat we daar gezamenlijk genieten van muziek. Via de IPad zetten we daar gewoon de radio weer aan. Onze platenspeler blijft natuurlijk staan, muziek van een elpee geeft een bepaalde sfeer, de beleving is anders dan bij digitale muziek. Muziek is belangrijk, is beleving en is persoonlijk. Ook hoe en wat je luistert is heel persoonlijk. We zijn ook van plan om met een deel van deze gift onze collectie elpees uit te breiden.”

KWF gift

Voor meer muziek in het hospice komt de gift van het KWF goed van pas. “We konden in elk geval een deel van de kosten betalen voor de nieuwe televisies in onze acht gastenkamers en de woonkamer. Bij deze televisies komt een soundbar, zodat de muziek, gestreamd van telefoon of IPad, goed en zuiver klinkt. Dit komt Botman Sound & Vision uit Hoorn bij ons installeren. Zij hebben goed meegedacht over onze wensen, de mogelijkheden en kwamen zelf ook met ideeën. Zo komt er ook een losse box waardoor mensen in bed muziek kunnen luisteren, maar waar ze ook handsfree mee kunnen bellen met hun naasten en de gasten moeten zelf de apparatuur kunnen bedienen. Onze wens was dus gebruiksgemak voor onze gasten. Het moet een aanvulling zijn op hetgeen we aan complementaire zorg te bieden hebben.”

Spotify

De gasten luisteren naar muziek in hun eigen kamer en in de gezamenlijke woonkamer. “Sommigen hebben zelf hun computer met muziek of hun eigen cd’s. Maar tegenwoordig hebben zij ook afspeellijsten op hun telefoon of tablet of een Spotify abonnement. Dit kan allemaal aan de nieuwe televisies gekoppeld worden. Ook wij sluiten een abonnement af. Zo maken we samen met de gasten persoonlijke afspeellijsten. Maar de televisies worden natuurlijk ook gebruikt voor televisie kijken, om terug te kijken, pauzeren of streamen via Netflix.”

Samen zingen

De gasten in Dignitas luisteren op verschillende manier naar muziek. “Dat hangt volledig van de behoefte van de gast af. Maar muziek verbindt en trekt aan. We hebben een aantal vrijwilligers die gitaar spelen en zingen, als zij spelen komen er altijd gasten naar de woonkamer.”