Is werken in de zorg wat voor jou?
Is werken in de zorg wat voor jou? (Foto: archief Rodi Media)

Tips voor vinden van baan

Op zoek naar een leuke baan? Daarvoor moet je meestal een goede sollicitatiebrief schrijven, een opvallend cv hebben en een succesvol sollicitatiegesprek voeren. Met deze carrièretips en -tricks heb jij zó die gave baan te pakken.

Zoek de baan die bij je past: dat klinkt logisch, maar veel mensen zoeken banen die helemaal niet bij hen passen. Of omdat deze boven hun niveau liggen, of juist eronder! Ga eerst op zoek naar jezelf.

Controleer je CV: is je CV nog wel up-to-date en komen jouw kwaliteiten wel goed naar voren? Leg duidelijk uit wat je gedaan hebt en benadruk je bijzondere eigenschappen.

Gebruik je netwerk: de meeste banen worden nog steeds gevonden via familie, vrienden of bekenden. Oftewel je netwerk. Maak daar goed gebruik van.

Sla een zoekopdracht op: geen tijd om elke dag naar banen te zoeken? Sla je zoekopdracht op. Dan krijg je de nieuwste vacatures direct in je mailbox. Uiteraard alleen die vacatures die voor jou geschikt zijn. Zo zorg je ervoor dat die droombaan niet aan jouw neus voorbij gaat.

Minder is meer: het is raadzaam om niet te veel sollicitaties tegelijk te hebben lopen. Anders kun je je aandacht er niet volledig op richten en niet al je energie erin stoppen.

Goede motivatie: weet je dat bedrijven het heel belangrijk vinden dat kandidaten ook een motivatiebrief meesturen? Dit is een korte enthousiaste uitleg waarom je speciaal op deze vacature reageert.

Ken het bedrijf: als je ergens solliciteert is het van cruciaal belang dat je je in het bedrijf hebt verdiept. Niet alleen voor je motivatiebrief, maar ook als je straks op gesprek moet. Hoe meer je weet, hoe beter je kunt aangeven waarom je er wilt werken en hoe meer het bedrijf het gevoel heeft dat jij die enthousiaste kandidaat bent die ze zoeken. Kijk op hun website.

Vragen voorbereiden: bij een gesprek krijg je bijna altijd te maken met een aantal standaard vragen. Als je al deze vragen goed voorbereidt, kom je overtuigend over en kun je zelfs het gesprek langzaam naar je toe trekken.

Kom op tijd: zorg dat je op tijd van huis vertrekt en dat je weet waar het bedrijf zich bevindt. Te laat komen is uit den boze. Daarmee maak je wel een hele slechte eerste indruk.

Let op houding: non-verbale communicatie is minstens zo belangrijk als verbale communicatie. Let daarom ook extra op je houding. Geef een krachtige hand bij binnenkomst, ga niet onderuit zitten op de stoel en zorg dat je regelmatig oogcontact maakt. Kijk ook uit dat je niet te veel aan het woord bent. Een uitgebreid antwoord geven is goed, maar wees to-the-point.


Bron: www.monsterboard.nl.