Nieuwe zeilschool in wording aan het Enkhuizerzand.
Nieuwe zeilschool in wording aan het Enkhuizerzand. Foto: Rodi Media

Groen licht voor kustboog voor recreatieoord Enkhuizerzand

Algemeen

ENKHUIZEN - De Raad van State heeft de definitieve plannen rond het Enkhuizerzand goedgekeurd. De afdeling bestuursrechtspraak stelt wel dat de gemeente een aantal zaken niet goed heeft gedaan in de vaststelling van het bestemmingsplan. Die moeten hersteld worden voordat het vakantiepark aangelegd kan worden.

Meer groen nodig in bestemmingsplan 

De herontwikkeling van recreatiegebied Enkhuizen mag doorgaan, aldus de uitspraak. Maar een aantal zaken in het bestemmingsplan moeten worden aangepast voordat de 160 vakantiewoningen bewoond mogen worden: gemeente Enkhuizen en ontwikkelaar Droomparken moeten zorgen voor meer groen als compensatie. Een twee hectare groot buitendijks moeras, ten noorden van de waterinlaat bij de Haling, moet de natuur waarborgen. Daarnaast moet ten noorden van de camping, langs het IJsselmeeer, een groene singel en een wandelpad worden aangelegd.

Camping, groene singel en moeras

De Raad van State, de bestuursrechter, keurt de nieuwe camping goed. Wel moet het aantal camperstandplaatsen beperkt worden tot 25. Dat moet de gemeente expliciet in het bestemmingsplan opnemen.

Volgens de Raad van State is de herontwikkeling van het Enkhuizerzand positief. Onderdeel daarvan is de kustboog waardoor het strand groter wordt. De beoogde 5 hectaren valt binnen de toegestande uitbreiding in het IJsselmeer, oordeelt de Raad van State.

Strand Enkhuizerzand verbreed

Intussen wordt er gewerkt aan het utibreiden van het Enkhuizerzand; of preciezer: de afkalving van het strand. Vorige week hebben graafmachines extra zand - uit een zandwinningsput in het IJsselmeer - gestort en daarmee de vloedlijn een stukje het water in verlegd.