Altijd veel boten op het IJsselmeer tijdens de 24 Uurs Zeilrace.
Altijd veel boten op het IJsselmeer tijdens de 24 Uurs Zeilrace. (Foto: aangeleverd)

24 Uurs Zeilrace op het IJsselmeer

ENKHUIZEN -  De 413 voor ingeschreven teams maken zich op voor de 56e Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. Met de verwachte noordelijke windkracht 4 belooft het vrijdagavond 27 augustus een vliegende start te worden vanuit dertien plaatsen langs het IJssel- en Markermeer. 

Het Krabbersgat, voor de Compagnieshaven, in Enkhuizen is een van de startplaatsen. Na een etmaal zoveel mogelijk nautische mijlen afgelegd te hebben, volgt de kleurrijke finish voor de kust van Medemblik. De feestelijke binnenkomst en de ‘after party’ op de kade vinden vanwege de geldende coronamaatregelen in aangepaste vorm plaats.

Mooi tactisch spel

“Op het water verandert niets. De 24 Uurs blijft zoals altijd een mooi, tactisch spel en de weersvoorspelling ziet er veelbelovend uit. We zijn super trots dat we zoveel deelnemers kunnen enthousiasmeren. Dat geeft wel aan dat de zeilers weer zin hebben om aan een groots evenement deel te nemen. Daarom zijn we heel blij dat we het grootste zeilevenement van Noord-Europa opnieuw mogen organiseren”, aldus Klaas-Jan Kroon, voorzitter van het 24 Uurs organisatiecomité.

Dit jaar geen muziekponton

“Op de wal gelden uiteraard de coronamaatregelen, dus voldoende afstand houden en geen groepsvorming”, legt Kroon uit. “De horeca moet zich daar ook aan houden, dus daarom ontbreken dit keer de muziekponton bij Café Brakeboer en de buitenbar.” Nagenieten kan nog steeds, want de terrassen zijn open.

Primeur

Er verandert toch iets op het water. Na 55 jaar is het tijdperk van schrijven en barcodes plakken voorbij. Vanaf nu vullen de deelnemers online de wedstrijdverklaring in, zodat na de finish direct zichtbaar is hoeveel mijlen een team zeilde en de uitslag berekend kan worden. Als het invullen van de wedstrijdverklaring gedurende de Kustzeilers 24 Uurs zeilrace gebeurt, is het desbetreffende team op de website te volgen. Leuk voor de volgers.

De jaarljkse zeilrace wordt georganiseerd door de Kustzeilers. De wedstrijd is te volgen via de site: 24Uurszeilrace.nl.

Binnenkomst in de haven van Medemblik.
Zeilplezier.