Het boek van Arie Kok.
Het boek van Arie Kok. (Foto: aangeleverd)

Vrijwilliger Flessenscheepjesmuseum: 'Elke dag is anders'

REGIO - De reacties waren overweldigend op onze oproep om in aanmerking te komen voor een gratis exemplaar van Biografie van de Zuiderzee van schrijver Arie Kok. Uit de vele inzendingen zijn de gelukkige winnaars Ger Ottevanger uit Grootebroek, Sjoerd van der Maaden en Gerda Ott-Wanders uit Enkhuizen.

Winnaars boekverloting Biografie van de Zuiderzee

Arie Kok vertelt de geschiedenis van de Zuiderzee in 25 verhalen, waarin mensen veelal centraal staan. Van de watergeus die de Slag op de Zuiderzee (1573) overleeft tot de vroedvrouw van Schokland, van de haringvisserij tot de walvisvaart. Het boek eindigt met het sluiten van de Afsluitdijk in 1932. Het begon allemaal met de Allerheiligenvloed van 1170, 850 jaar geleden. Deze vloed leidde tot een open verbinding tussen het Almere en de Noordzee.

Zuiderzee in 25 verhalen

Ger Ottevanger is speler in het Zuiderzeemuseum, daar heeft hij een rol op Urk en vertelt hij over de geschiedenis van Urk. Als trouwe lezer van De Drom vindt Sjoerd van der Maaden de binding van Enkhuizen met de Zuiderzee, het IJsselmeer, er eentje die voor eeuwig is en waar hij alles over wil weten.

Omringdijk

Gerda Ott-Wanders is een een Waterman, woont in Enkhuizen en vindt lopen over de dijk van het IJsselmeer/ Markermeer het mooiste wat er is. "Elke dag is het anders, woeste golven, stil water, storm, mooie luchten boven het water, wat wonen we toch mooi. Omdat ik ook vrijwilliger ben van het Flessenscheepjesmuseum en vertel over de vroegere Zuiderzee, spreekt mij dit boek erg aan. Mijn moeder, geboren in 1920, weet nog heel goed het sluiten van de Afsluitdijk. Zij woonde en woont nog in Venhuizen. Zij vertelt vaak over het eerst nog zoute water en hoe anders het rook en er uitzag aan de omringdijk. Met dit boek kan ik ook mijn moeder fijn uit voorlezen want haar ogen hebben de beste tijd gehad."