Gijs Jan Stam: "Always Forward is de grootste club van Hoorn, toch is het nog steeds één grote familie."
Gijs Jan Stam: "Always Forward is de grootste club van Hoorn, toch is het nog steeds één grote familie." (Foto: Nathalie Pol)

Always Forward als rode draad door het leven van familie Stam

HOORN - Always Forward viert 4 april het honderdjarig bestaan. Het zal anders gebeuren dan gepland, maar een feest wordt het zeker. Met een online receptie en een jubileumboek vol prachtige verhalen van Forward door de jaren heen.

Always Forward kent heel veel Forward-families, met vriendschappen en huwelijken tussen clubleden, trainers en vrijwilligers. En families die al jaar en dag langs de zijlijn staan.

Liefde voor de club

Zo ook de familie Stam. Opa en oma Stam hebben elkaar tijdens een dansavond van Always Forward ontmoet, hun zoon Jan Stam voetbalde als enige zoon niet, maar kreeg de liefde voor de club er met de paplepel ingegoten. Hij werd sponsor en daarna hoofdsponsor van de club. Zijn zoons Wouter en Gijs Jan zijn ook van kleins af aan op het gras te vinden, net als hun zonen nu.

Trots

Wouter Stam is met Sense keukens sinds 2011 de hoofdsponsor en nam daarmee het stokje over van zijn ouders. Wouter: "Always Forward loopt als een rode draad door onze familie. Opa en oma hebben elkaar hier ontmoet en waren altijd op de club te vinden. Eerst om naar onze ooms te kijken, daarna bij de wedstrijden van Gijs Jan en mij. Ze waren onze grootste fans, zaten altijd op de tribune. En trots dat ze waren! Toen opa overleed, droeg ik tijdens een wedstrijd een shirtje met zijn foto erop. Mijn oma zat op de tribune en zo was opa er toch nog bij."

'Voor de goede sfeer in de familie ben ik bij Forward gebleven'

"Mijn vader is altijd sponsor geweest, maar houdt niet echt van het spelletje. Zijn broers wel, zij speelden allemaal bij Forward. Het ging in de familie dan ook vaak over voetbal. Toen ik op mijn zeventiende werd gevraagd door Hollandia, werd er door mijn ooms niet enthousiast gereageerd. Het tegendeel. Voor de goede sfeer in de familie ben ik bij Forward gebleven", lacht Wouter.

Saamhorigheid

Wat de club zo bijzonder maakt volgens Jan Stam en zijn zoons Wouter en Gijs Jan is de saamhorigheid. Gijs Jan: "Er is veel veranderd natuurlijk in al die jaren. Always Forward is de grootste club van de gemeente Hoorn, toch is het nog steeds één grote familie. Hele generaties zie je hier terug. Oud-voetballers die langs de zijlijn staan omdat de kleinkinderen hier nu voetballen en kinderen die in de voetsporen van hun vader of moeder treden. Dat schept een band, geweldig toch! Er zitten genoeg talenten bij Forward, maar het sociale aspect was en is minstens zo belangrijk. Het is een club voor iedereen, waarbij het de familie niet uitmaakt of er goed gepresteerd wordt of niet."

Trouwreportages

De liefde voor de club is voor Gijs Jan zo groot dat hij zijn trouwreportages op het voetbalveld en de tribune maakte. Hij heeft zijn vrouw Jolanda ook ontmoet bij ‘zijn cluppie’ en ze zijn er allebei meerdere dagen per week te vinden. Gijs Jan als trainer en Jolanda als trainsters van het eerste damesteam van Forward. En natuurlijk om te kijken naar hun zoon Mike. "Heel bijzonder dat we die liefde delen."

Jubileumboek

Meer over de Always Forward-families, hoogtepunten uit de 100-jarige geschiedenis, leuke weetjes, bijzondere teams, inspirerende spelers en nog veel meer, is te lezen in het prachtige jubileumboek. In het kader van het 100-jarig bestaan is er vanaf vrijdag 26 maart een kruikje Always Forward rum likeur en een Always Forward vlag te koop.


Meer informatie: www.alwaysforward.nl/always-forward-100-jaar

Jan, Abe en Wouter Stam.