Kinderen uit groep 6a gingen afgelopen maandagochtend op pad.
Kinderen uit groep 6a gingen afgelopen maandagochtend op pad. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Roald Dahl School ruimt op

ZWAAG - Gewapend met grijpers gaat elke maandag- en dinsdagochtend een groepje kinderen uit groep 5, 6, 7 en 8 van de Roald Dahl School in Zwaag op pad om in de wijk afval op te ruimen. "Er ligt ontzettend veel troep op straat", vertelt Sandy Josephia, stagiaire onderwijsassistent op de Roald Dahl. "Ook de kinderen staan versteld van wat we allemaal vinden."

Afgelopen januari was op de voorpagina van het Hoorns Nieuwsblad het verhaal te lezen van de vriendinnen Sandra Vlaming en Linda Haanappel, allebei woonachtig in de wijk Bangert en Oosterpolder. De twee dames doen regelmatig een rondje samen door de wijk om afval op te ruimen. "In hun verhaal deden ze een oproep aan andere mensen en ook aan scholen om mee te helpen", vertelt Sandy. "Zo kwamen juf Lisa en ik op het idee om een project op onze school te starten."

Wedstrijd

Elke klas heeft opdracht gekregen om het antwoord op een onderzoeksvraag te vinden, zoals 'hoe lang blijft kauwgom op straat liggen?' en 'hoe lang duurt het voordat een blikje op straat is vergaan?'. Daarnaast ruimen de kinderen elke week rond de school, op de parkeerplaatsen en bij de winkels afval op. "We hebben er een wedstrijdelement aan toegevoegd", legt Sandy uit. "Het afval dat de kinderen steeds ophalen, wordt op school gewogen. We houden op een poster in de klassen bij hoeveel gram afval elke klas heeft opgehaald. Aan het eind van het schooljaar weten we welke klas gewonnen heeft.

Laatst was er een groepje kinderen dat in twintig minuten tijd vier kilo troep had verzameld! Niet normaal zo veel."

Motiverend

"We merken dat het wedstrijdelement een extra motiverend werkt. De kinderen zijn super enthousiast. Dat had ik van tevoren eigenlijk niet verwacht", moet Sandy toegeven. "Zodra ik vraag: wie gaat er vandaag mee helpen opruimen?, dan gaan meteen alle vingers de lucht in. We zien van alles op straat liggen en daar zijn de kinderen ook heel verbaasd over. Natuurlijk heel veel mondkapjes, maar ook slippers, handschoenen en een condoom zijn we tegengekomen!"

Vanuit de buurt krijgen de leerlingen veel positieve reacties. "Mensen komen naar buiten om te laten weten hoe goed we bezig zijn en steken hun duim omhoog. Dat is leuk om te zien en het werkt natuurlijk motiverend."