De training 'internet-criminaliteit' werd georganiseerd voor vrijwilligers die bij senioren achter de voordeur komen.
De training 'internet-criminaliteit' werd georganiseerd voor vrijwilligers die bij senioren achter de voordeur komen. (Foto: aangeleverd)

Unieke samenwerking tegen digitale uitbuiting senioren

REGIO - Of je nu een twintiger bent of een tachtiger, om zelfstandig en onafhankelijk te blijven kun je bijna niet meer om internet heen. Van het bestellen van boodschappen tot het bankieren, bijna overal wordt een beroep gedaan op digitale vaardigheden. Met het groter worden van de rol van het internet is ook de kans om slachtoffer te worden van criminaliteit via het scherm enorm toegenomen. Om deze reden hebben Stichting MEE & De Wering en Stichting Netwerk Hoorn gezamenlijk een training 'internet-criminaliteit' georganiseerd voor vrijwilligers die bij senioren achter de voordeur komen.

Bibliotheek Hoorn, Politie NoordHolland-Noord en Rabobank West-Friesland zorgden voor een informatief programma. Met deze kennis stellen zij de vrijwilligers in staat om risicovolle situaties bij ouderen te signaleren en aan te pakken en hen te adviseren over de do’s and dont’s van het internet. De organisaties sluiten daarmee ook aan bij het beleid van de verschillende Westfriese gemeenten, die het tegengaan van financiële uitbuiting van kwetsbare groepen hoog in het vaandel hebben staan. Gezien de beperkingen door Covid-19 werd de bijeenkomst gehouden via het beeldscherm.

De vrijwilligers werden bijgepraat over het belang van het up-to-date houden van apparatuur, zoals computers, smartphones en tablets en ook het installeren van de laatste versies van software en apps. De invloed die de gebruiker zelf door het gedrag heeft op digitale veiligheid is niet te onderschatten. Denk aan het aantal keren dat klakkeloos wordt ingeschreven op een nieuwsbrief, het zonder nadenken invullen van een geboortedatum en andere gegevens op websites, het verlenen van toestemming aan apps om toegang te hebben tot bijvoorbeeld fotobestanden, contactenlijsten en bediening van de camera van de laptop of smartphone. Al deze informatie geeft fraudeurs en criminelen meer kans om de gebruiker tot slachtoffer te maken en/of te bestoken met allerlei informatie en aanbiedingen waar deze niet op zit te wachten. Bovendien is persoonlijke informatie geld waard. Senioren uit de gemeentes Hoorn, Drechterland en Medemblik die lid zijn of willen worden van WonenPlus kunnen ook individueel geadviseerd worden door vrijwilligers van MEE & De Wering of Stichting Netwerk. Uiteraard zijn nieuwe vrijwilligers ook van harte welkom. Meer informatie: 088-0075140 of info@meewering.nl . Stichting Netwerk: info@netwerkhoorn.nl .