Strooigoed kun je ook zelf maken.
Strooigoed kun je ook zelf maken. (Foto: Pixabay)

Maak je eigen kruidnoten

Algemeen

REGIO - Je kunt kruidnoten natuurlijk in de winkel kopen, maar het is toch veel leuker om deze zelf te maken? Volg dit recept voor een heerlijk avondje!

Dit heb je nodig: 50 gram ongezouten roomboter, 125 gram donkere basterdsuiker, 2 eetlepels speculaaskruiden, 250 gram zelfrijzend bakmeel, een halve theelepel zout en 4 eetlepels halfvolle melk.

Zelf kruidnoten/pepernoten maken

Aan de slag! Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed de boter, suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en het zout door elkaar. Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het deeg lekker soepel wordt. Snijd het deeg in 4 gelijke stukken en maak er 4 lange rolletjes van 1 cm dik van. Snijd de rolletjes in stukjes van 1 cm en rol elk stukje tot een balletje. Leg de balletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en druk ze een beetje plat. Dit worden kruidnoten. Bak ze in de oven gaar en lichtbruin. Dit duurt circa 15 minuten. Haal de kruidnoten uit de oven en laat ze helemaal afkoelen.

Variatietips

Zin om uit te pakken? Je kunt de kruidnoten versieren. Drie tips: 

1. Bestrijk de pepernoten met chocoladeglazuur en versier ze met witte eetbare chocoladevormpjes.

2. Bestrijk de pepernoten met poedersuikerglazuur (maak dit zelf door poedersuiker en limonadesiroop te mengen) en versier ze met eetbare suikerhartjes. 

3. Bestrijk de pepernoten met chocoladeglazuur en versier ze met regenboogfantasie. Je kunt de pepernoten drie dagen van tevoren bereiden. Bewaar ze in een afgesloten trommel.

Eet smakelijk!