Ydwer Bosma, samensteller van het boek '70 jaar kindertelevisie'.
Ydwer Bosma, samensteller van het boek '70 jaar kindertelevisie'. (Foto: Jan Siebring Fotografie

Ydwer Bosma (27 en geboren in Hoorn) schrijft uniek boek over 70 jaar kindertelevisie

Algemeen

HOORN - Hij heeft veel interviews geluisterd, is de archieven in gedoken en heeft krantenartikelen gelezen, allemaal over hetzelfde onderwerp: zeventig jaar Nederlandse kindertelevisie. Omdat Ydwer Bosma (27), woonachtig in Purmerend en geboren in Hoorn, zelf acteur is en in verschillende kinderseries gespeeld heeft (waaronder Snuf de Hond) kent hij veel mensen in ‘het wereldje’. Hij is bij ze langs geweest en heeft ze aan de keukentafel het hemd van het lijf gevraagd. En zo is het prachtige boek ‘70 jaar kindertelevisie’ ontstaan. “Een blijvend monument dat het verhaal compleet maakt”, is de omschrijving die Ydwer - groot fan van kindertelevisie - aan zijn boek geeft.

Van Dappere Dodo tot Rikkie en Slingertje, van Hamelen tot Swiebertje, van Pipo de Clown tot de Stratenmakeropzeeshow, van Theo & Thea tot de Fabeltjeskrant, van Tita Tovenaar tot het Sinterklaasjournaal; iedereen die dertig jaar of ouder is, zal de programma’s herkennen. Pure nostalgie dus. “Het is twintig jaar geleden dat er voor het laatst een boek over kindertv is verschenen”, legt Ydwer uit. “En dat was ook nog eens klein in omvang. Het was dus de hoogste tijd voor een update. Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk interessante anekdotes te verzamelen die bij veel mensen onbekend zijn. Een kijkje achter de schermen dus. De serie ‘Bas Boterbloem’ doet misschien niet meteen bij iedereen een belletje rinkelen, maar toch heeft dit programma, uitgezonden in 1960, veel impact gehad. In de eerste aflevering gaat Bas een maatje zoeken in het dierenasiel. Hij vindt daar een hond en neemt hem mee. De kijkers thuis moeten nu een naam verzinnen voor het dier. Na de oproep kwamen twintigduizend brieven binnen met suggesties. PTT Post lag helemaal plat en was dagen bezig om alles te ordenen.”

Uitdrukkingen uit kinderprogramma’s

Kindertelevisie is volgens Ydwer altijd een ondergeschoven kindje geweest. “Toch hebben kinderprogramma’s een grote invloed op onze ontwikkeling en kijk op de wereld. ‘Dat is van de gekke’ is bijvoorbeeld een uitdrukking die door Klukkluk uit de tv-serie Pipo de Clown gebruikt werd en we vandaag de dag nog steeds kennen. Dat geldt ook voor uitdrukkingen uit de Familie Knots en de Fabeltjeskrant. Kindertv brengt kinderen dus taalgevoeligheid bij, maar ook muzieksmaak en het omgaan met bepaalde emoties bijvoorbeeld. Daarnaast kijken kinderprogramma’s natuurlijk lekker weg, je kunt je brein even laten rusten en je ontsnapt voor even aan de realiteit. Vaak laten kinderprogramma’s de mooie kanten van het leven zien in een ongedwongen sfeer.” Bij de volwassenen van nu zorgt het boek uiteraard voor veel nostalgie. “De kinderprogramma’s die je vroeger keek, sla je op in je langetermijngeheugen. Die blijf je je herinneren tot in lengte van dagen.”

Kijkbuisvrienden

Het boek van Ydwer verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling over 70 jaar Kijkbuisvrienden die tot en met 30 juni 2022 in het Museum van de 20e Eeuw te zien is. Ook die tentoonstelling is samengesteld door Ydwer. Er zijn talloze originele kostuums, poppen en rekwisieten te bewonderen. Ook kunnen bezoekers genieten van veel televisiefragmenten van toen. “Ik ben van mening dat kindertelevisie een waardig erepodium en voetstuk verdient. Een standbeeld in de vorm van een expositie, waarbij bezoekers herinneringen naar boven halen en dat gevoel van nostalgie ervaren. Een gevoel van thuis, even weer kind zijn.”

Sinterklaas- of kerstcadeau

Ook even wegdromen naar de tijd van toen en herinneringen ophalen? Het tweehonderd pagina’s tellende boek, boordevol foto’s (waarvan een aantal nog nooit vertoond) en informatie over meer dan tachtig kinderprogramma’s, is alleen in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn verkrijgbaar. “Fysiek bij ons in de museumwinkel, maar ook online op www.museumhoorn.com”, vertelt Hans Stuijfbergen, directeur van het Hoornse museum op het Oostereiland. De prijs van het boek is 19,95 euro. Een leuk sinterklaas- of kerstcadeau! Bovendien krijg je nu bij aankoop van het boek een vrijkaartje voor het museum cadeau. “Gelijk een mooie reden om de tentoonstelling zelf te bezoeken”, besluit Hans.

Afbeelding
Afbeelding