Zonder Deen

88 Jaar oud is hij geworden: Cor Deen, oprichter van Deen Supermarkten. Datzelfde geldt voor zijn tot een concern uitgegroeide onderneming, die ooit in 1933 was begonnen aan de Koepoortsweg in Hoorn. Na 88 jaar is het bedrijf met bijna tienduizend medewerkers gestopt, waarmee een bewogen en succesvol tijdperk is afgesloten. De keten zou met het oog op de toekomst enorme investeringen moeten doen in de mechanisatie van de logistiek en e-commerce. De omvang van de nodige investeringen heeft de familie in goed overleg met de directie doen besluiten om een andere strategische keuze te maken en het bedrijf te verkopen. Een uitermate moeilijke, maar logische stap. De overnamepartners zijn met zorg gekozen. Voor de medewerkers was een sociaal plan opgesteld waar de familie Deen op had aangedrongen, zodat personeel en klanten continu├»teit kon worden geboden. 

Vele generaties zijn opgegroeid met een Deen-supermarkt in de buurt. Vrijwel iedereen kent ook wel iemand die bij de Hoornse supermarktketen gewerkt heeft. Een oma die er ooit werkte, heeft een kleindochter op de broodafdeling. Een buurman heeft een buurjongen die vakken vulde. Iemands vrouw, kind of moeder werkte er. Heel veel langdurige vriendschappen zijn er ontstaan, vele relaties zijn er begonnen en daaruit weer veel 'Deen'-kinderen geboren. De loyaliteit van de mensen hebben Deen groot gemaakt. Aan deze rijke geschiedenis is nu een eind gekomen. De naam Deen is uit het straatbeeld verdwenen. 

We moeten het nu stellen zonder die vertrouwde naam boven de supermarktingang. Zonder het gevoel bij bekenden te winkelen. Zonder de werkgever met een sociaal hart die goed was voor z'n medewerkers. Zonder de maatschappelijke betrokkenheid waarin Deen voorop liep. Zonder het sponsorschap van vele instellingen, clubs en andere organisaties. Zonder de persoonlijke aandacht van de medewerkers, de unieke eigen producten en de sfeer in de winkels. 'Geen dag zonder Deen' is een vervlogen begrip. 

Oud Hoorn

In het kwartaalblad van Oud Hoorn zijn maar liefst 16 pagina's ingeruimd om aandacht te besteden aan de Hoornse grootmacht. In het decembernummer kijken we terug, met een blik achter de schermen, het ontstaan, de historie en een greep uit de vele bijzondere momenten. Gelardeerd met foto's van hoofdrolspelers en medewerkers. 

In het gebouw van Oud Hoorn aan Onder de Boompjes zal vanaf december een expositie te zien zijn over Deen. Een eerbetoon aan een Hoorns bedrijf, dat tot ver buiten de regionale grenzen actief was. Met vitrinekasten vol herinneringen, bedrijfskleding die voor velen zeer herkenbaar zal zijn, met de bakfiets waarmee boodschappen werden rondgebracht en voor iedere bezoeker gratis het boek Typisch Hoorn, waarin naast portretten van honderd Hoornse ingezetenen ook verhalen te lezen zijn over bedrijven, uiteraard ook over Deen, in onze regio. 


..... het is toch anders thuiskomen.