Kitty Sinnige (l) en Maartje van Diepen van Wender Mediation.
Kitty Sinnige (l) en Maartje van Diepen van Wender Mediation. (Foto: aangeleverd)

Nieuwe indexatie-afspraak alimentatie

HOORN - Onlangs is bekend gemaakt met welk percentage alle alimentatie-afspraken per 1 januari 2022 worden verhoogd. Het percentage is vastgesteld op 1,9 procent. De overheid stelt dit percentage jaarlijks vast. Het percentage geeft aan hoe de alimentatie met ingang van het eerstvolgende kalenderjaar verhoogd dient te worden. Dit geldt voor zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie. 

Omdat lonen en prijzen door inflatie veranderen, verandert ook de koopkracht van een alimentatiebedrag. Om deze reden dienen de bedragen die bij de scheiding zijn afgesproken aan kinder- en/of partneralimentatie, ieder jaar te worden verhoogd. Dat herhalen zij, zolang de alimentatie wordt voldaan, ieder jaar weer, tegen het dan geldende percentage.

Niemand controleert of regelt dat de indexatie wordt toegepast. Het is aan mensen zelf om het nieuwe bedrag uit te rekenen. Het uitgerekende bedrag bevestig je, bij voorkeur zwart-op-wit, naar elkaar. 

Soms werken alimentatie-afspraken voor één van twee of beiden niet meer. Of mogelijk zijn er afgelopen periode financiële veranderingen geweest die vragen om nieuwe afspraken. Via de mediator kunnen jullie snel tot goede afspraken komen. Geregistreerde familie-mediators kunnen indien gewenst de formele alimentatieberekening maken én kijken met jullie naar oplossingen die voor allebei werken. Zo komen jullie tot afspraken en rust, voor nu en de toekomst.

Wender Mediation is al jarenlang een ervaren en betrokken begeleider van stellen die gaan scheiden. Meer informatie op www.wendermediation.nl .