Jaap de Munnik en Elisabeth Bleeker voor het stadhuis. Zij roepen de gemeente op om de Melkmarkt deze zomer open te houden.
Jaap de Munnik en Elisabeth Bleeker voor het stadhuis. Zij roepen de gemeente op om de Melkmarkt deze zomer open te houden. (Foto: Aangeleverd)

Bewoners balen van voornemen om Melkmarkt af te sluiten

ENKHUIZEN - Ook dit jaar wordt de Melkmarkt afgesloten. Burgemeester en wethouders willen daarmee de horecaterrassen meer ruimte geven. De gevolgen voor 't Suud zijn groot: verkeershinder, overlast en schade. Ook na een digitale bewonersavond met burgemeester Van Zuijlen en wethouder Heutink eind maart blijft B&W bij hun voornemen om ook dit jaar de Melkmarkt af te sluiten voor auto's. Bewoners zijn tegen en spraken dinsdagavond 20 april de raad toe tijdens de raadsvergadering. Binnenkort wordt een definitief besluit genomen.

Afsluiting disproportioneel? 'Je helpt paar horecaondernemers en duizenden bewoners hebben overlast'

Bewoner Jaap de Munnik legde dinsdagavond de gemeenteraadsleden uit wat de gevolgen zijn van het afsluiten van de Melkmarkt. Hij hoopt dat de gemeenteraad het voornemen van B&W tegenhoudt: "De Melkmarkt is in alle verkeersplannen bestempeld als doorgaande weg. Alle routeringen zijn hiervan afgeleid en dan ga je juist deze hoofdroute afsluiten voor verkeer waardoor andere, vaak kleine, straten overbelast raken!"

De Munnik, wonend aan de Vissersdijk, vindt afsluiting 'disproportioneel' omdat de Melkmarkt deel uitmaakt van de belangrijkste Noord-Zuidverbinding van de stad. "Als je je als ondernemer vestigt aan de Melkmarkt dan wéét je dat het nooit een plein wordt, want het is een doorgaande weg. Dat staat in alle verkeersplannen. Dat horecaondernemers meer ruimte krijgen vanwege corona, vind ik prima, maar wees creatief en verzin wat anders. Nu wordt een belangrijke verkeersader afgesloten voor vier horecaondernemers en vijftig tafels extra, terwijl je daar heel veel overlast mee veroorzaakt." Het gemak waarmee gezegd word 'Ik doe de Melkmark dicht en gooi de terrassen open', snapt De Munnik niet. "Dit leidt tot veel sluipverkeer in 't Suud, schade aan straatmeubilair en stoepen, schade aan huizen en gaten in de weg. Je sluit een doorgaande weg waardoor je andere, veelal krakkemikkige straten overbelast. Straten die niet zijn gebouwd voor veel autoverkeer, uberhaupt niet voor autoverkeer."

Horeca uitbreiden op Landje van Top of Dirck Chinaplein?

Hinder

De Munnik is niet de enige die te hoop loopt tegen het plan om ook deze zomer de Melkmarkt af te sluiten. Veel bewoners maken zich zorgen, om hun veiligheid, om hun woongenot en hun gevels. De trillingen als gevolg van het toenemend autoverkeer baart hen zorgen. Bestaande scheuren in gevels - die sinds jaar en dag gelijk bleven - zijn verbreed en er zijn nieuwe scheuren bijgekomen als gevolg van vijf maanden toegenomen verkeer tijdens de afsluiting van de Melkmarkt in 2020. Bewoners spreken van de 'Breedstraat als racebaan' en 'wild westen op de weg'. Vrachtwagens die niet kunnen manoeuvreren in de smalle straten en drugsrunners die nog even gas geven, blijkt uit het gemeentelijke verslag van de digitale bijeenkomst met bewoners van 't Suud.

Bewoner Elisabeth Blekker: "Ik gun de horeca echt alles, als ik zie hoe zwaar ze het nu hebben, maar ik gun mezelf ook een veilige en fijne plek om te wonen. En dat geldt eigenlijk voor iedereen in deze historische binnenstad. Ik als "gewone" burger woon en leef hier ook en daar mag de gemeente niet aan voorbij gaan bij deze belangrijke beslissing om zo'n belangrijke verkeersader van deze binnenstad af te sluiten voor vier horeca zaken. Er moeten andere mogelijkheden zijn. Hier zijn heel veel Enkhuizers bij betrokken."

Doorgaande route

Omdat de Melkmarkt onderdeel is van een doorgaande route voor autoverkeer zijn vorig jaar tijdelijke omleidingsroutes door het centrum ingsteld, zoals: eenrichtingsverkeer Dijk en Sint Janstraat; voetgangergebied Melkmarkt en Van Bleiswijkstraat en Zuiderspui en Dijk; vrij parkeren op het Dirck Chinaplein en werd een laad- en losplaats op de Venedie ingesteld.

Omleidingsborden versus TomTom

Voor het toenemende verkeer in 't Suud, zoals de Zuiderhavendijk, H.J. Schimmelstraat, 't Kreupeltje, Drie Groene Eikels, de Zuiderhavendijk en de Breedstraat was niets geregeld. Met borden werden omleidingen aangegeven, terwijl de TomTom het autoverkeer door de kleine straten van de binnenstad leidde.

Verder lezen op pagina 15


Jaap de Munnik doet oproep aan de gemeente om de Melkmarkt open te houden deze zomer.
Jaap de Munnik doet oproep aan de gemeente om de Melkmarkt open te houden deze zomer.
Vrachtverkeer op de Zuiderhavendijk.