Djizz en Roxx zijn blij dat ze kinderen hun haar hebben gegeven.
Djizz en Roxx zijn blij dat ze kinderen hun haar hebben gegeven. (Foto: aangeleverd)

'Blij dat we het aan de kinderen geven'

SPANBROEK - Roxx (10) en Djizz (8) Knijn wonen in Spanbroek en kregen van hun moeder Tanja de tip om hun lange haren te doneren aan Stichting Haarwensen. Begin mei was het zover... hun haren werden in vier vlechten afgeknipt. "Het is voor een goed doel en als een kind met kanker een kaal hoofd heeft door de chemokuren, hoe fantastisch is het dat onze kinderen het mogelijk maken dat ze een prachtig haarwerk dragen, zodat ze zich weer mooi voelen. In dit geval een rode van Roxx en een blonde van Djizz", laat vader Bob weten.

Roxx en Djizz kregen beide een boblijn

De dag zelf was best spannend. "Wij moesten natuurlijk eerst onze haren wassen en drogen. Daarna gingen we naar de kapper. Christa vlocht onze haren en ik was als eerste aan de beurt. Christa telde hardop 1-2-3! en knipte mijn vlechten eraf. Djizz ging als tweede. Daarna kregen we van de kapper een leuke, vlotte coupe, een boblijn! De vlechten schonken we aan Stichting Haarwensen", vertelt Roxx.

Stichting Haarwensen

Wie lang haar heeft kan dat doneren aan stichting Haarwensen. Per jaar verliezen zo’n zeshonderd jonge kankerpatiëntjes hun haar door chemotherapie. Daarnaast krijgen tientallen kinderen te maken met haaruitval als gevolg van alopecia (kaalhoofdigheid) of een medische ingreep. Het verliezen van haar heeft vaak een grote impact, een kind voelt zich minder zelfverzekerd. Een mooi haarwerk zorgt ervoor dat een kind het zelfvertrouwen terug krijgt en zich niet anders voelt dan leeftijdsgenootjes. Maar goede haarwerken zijn duur, gemiddeld 1.500 euro, en er wordt slechts een klein gedeelte door de verzekering vergoed.

Steun

Om kinderen te blijven steunen is een bijdrage aan de stichting onmisbaar. Dat kan bijvoorbeeld door een actie op te zetten, een financiële bijdrage of haar doneren. De stichting krijgt geen overheidssubsidies en is dus afhankelijk van de steun van particulieren en bedrijven. Ook helpen? Meer informatie is te vinden via www.haarwensen.nl.

Actie

Roxx en Djizz hebben hun haar gedoneerd, maar zijn nog niet klaar met hun actie. Ze hebben een eigen actie opgezet voor Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). "We willen heel graag 1.000 euro schenken aan KiKa, maar hebben 957,50 euro opgehaald. Het zou mooi zijn als we dat laatste beetje ook nog kunnen inzamelen", zegt Roxx. De kids willen zoveel mogelijk bijdragen voor een goed doel. Djizz: "We hopen dat de kinderen blij zijn met ons haar en dat stichting Haarwensen er een mooie pruik van maakt". Roxx vult aan: "Hopelijk zijn ze blij zijn met de pruik en dragen ze die vaak. En dat KiKa met het geld goed onderzoek kan doen om de juiste medicijnen te maken. Wij hopen dat KinderKanker stopt."

Nog een keer

Roxx en Djizz zijn van plan hun haar weer heel lang te laten groeien. En over een paar jaar weer een actie op touw te zetten. "Ja, we willen dit nog een keer doen", zegt Djizz vastberaden. "We hopen dat andere kinderen ook hun haar gaan doneren en geld ophalen voor KiKa. Het korte haar voelt een beetje raar, maar ik vind het wel heel leuk. Ik ben blij dat ik het aan kinderen die het nodig hebben, heb gegeven."

Doneren

Wie wil Roxx en Djizz steunen met hun actie voor KiKa, zodat ze de 1.000 euro halen? De actie loopt nog tot 1 juni. Geef ook een bijdrage via https://www.actievoorkika.nl/roxx-en-djizz-doneren-hun-haar

Met afgeknipte vlechten.
Met afgeknipte vlechten.