Willem Bakker.
Willem Bakker. (Foto: Marcel Rob)

Landelijke Raad van Ouderen

REGIO - Namens Stichting Ouderennetwerk West-Friesland nam Gonny de Vries-Kerckhaert deel aan de landelijke Raad van Ouderen. Deze raad werd op 11 oktober 2018 geïnstalleerd door Hugo de Jonge. Sindsdien brengt de RvO adviezen uit aan het ministerie van VWS en koppelt deze adviezen ook terug in de regio. 

"Het bestaan van de raad is nodig, omdat ouderen te weinig in beeld zijn", aldus Gonny. "Ouderen moeten mee kunnen praten over zaken die hen aangaan. Het is niet goed als wij pas achteraf ons zegje mogen doen, terwijl dan bijvoorbeeld beleid of projecten allang worden doorgevoerd. In de Raad van Ouderen zitten dan ook ouderen die goed geïnformeerd zijn over wat er zoal speelt."

Steuntje in de rug

In dat opzicht is Willem Bakker een uitstekende plaatsvervanger van Gonny. Onder de naam 'Steuntje in de rug voor onze ouderen' heeft Willem zich jaren voor hen ingezet. Met name als mantelzorger voor ouderen die niemand meer hebben heeft hij zijn sporen in Westfriesland verdiend. "Om ouderen alleen al het gevoel te geven dat ze iemand kunnen bellen als zij zich heel erg eenzaam voelen doet wonderen. En mocht het zo zijn dat ze aan hun laatste reis beginnen, dan bied ik ze een reikende hand, zodat zij niet in hun eentje hoeven te sterven." 


Als voorzitter van Stichting Ouderennetwerk West-Friesland heeft Willem de stichting op de kaart gezet met het onderzoek naar de vuilstortplaatsen in Westwoud en Enkhuizen. Daar blijkt meer schadelijke PFAS in de grond te zitten dan de gemeenten hadden gedacht. Maar ook de nieuwe woonvormen in Opmeer, Andijk en Enkhuizen trekken de aandacht. "Ik laat mensen graag met andere ogen naar een casus kijken."

Onvermoeibaar

Gonny wordt hartelijk bedankt voor haar onvermoeide inzet in de Raad van Ouderen tijdens de afgelopen jaren. Gelukkig blijft zij wel betrokken bij de stichting. Willem wordt veel succes gewenst als haar plaatsvervanger. Gonny en Willem hopen dat nog veel ouderen zich bij hen aansluiten. "Wij kunnen alleen sámen de toekomst van ouderen op het gebied van wonen, zorg en welzijn verder vorm geven", voegt Willem nog toe. "En het zou fijn zijn als gemeenten zich ook gaan realiseren dat stichtingen en verenigingen die zich zichtbaar inzetten voor ouderen hiervoor een financiële vergoeding nodig hebben. Want wij nemen hen veel werk uit handen en dat scheelt hen uiteindelijk veel geld."