V.l.n.r: Herman Ligthart, Cees de Geus, Afra Marcus, Jan Scheltus, Theo Schouten en Marjan Tijhaar.
V.l.n.r: Herman Ligthart, Cees de Geus, Afra Marcus, Jan Scheltus, Theo Schouten en Marjan Tijhaar. (Foto: Theo Annes)

Open huis nieuwe kolfbaan in Spanbroek

Algemeen

Het sluiten van café De Linde in Opmeer, in april 2019, had voor de leden van Kolfsociëteit De Vier Eenen grote gevolgen. “We zaten dus zonder een kolfbaan en gelukkig konden we tijdelijk terecht bij onze vrienden in Hoogwoud. Toen ook hun locatie sloot konden we terecht in dorpshuis Prins Maurits in Nieuwe Niedorp. Dat is nu niet meer nodig omdat we zelf een eigen kolfbaan hebben”, zegt voorzitter Herman Ligthart.

En wat voor een kolfbaan, die gerealiseerd is bij voetbalvereniging HOSV. Splinternieuw en helemaal gemaakt door een klein groepje vrijwilligers. Omstanders zeggen al dat Herman nog net niet zijn bed in de kleedkamers had staan, maar was wel van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat aanwezig. “Om hier onze kolfbaan te bouwen hadden we wel eerst de toestemming nodig van de leden van de voetbalvereniging HOSV. Die kregen we unaniem. Binnen zes maanden was de kolfbaan klaar.”

Gezelligheid

Kolfsociëteit De Vier Eenen, dat dit jaar 141 jaar bestaat, heeft op moment 36 leden, waaronder 21 dames. “We zijn goed vertegenwoordigd”, zegt Marjan Tijhaar, voorzitter van de damesafdeling. “Wij zijn ook een periode uitgeweken naar Hoogwoud, maar door de nieuwe kolfbaan, die er werkelijk schitterend uitziet, kunnen we gelukkig weer in ons dorp terecht.” 

Ook mede kolfster Afra Marcus beaamt dat het spelen op de nieuwe kolfbaan prachtig is. “En voor ons is kolven belangrijk, maar zeker ook de onderlinge gezelligheid. Dat hebben we door de corona wel een tijdje gemist.”

Nieuwe leden

Steeds meer cafés sluiten de deuren of dat de kolfbaan opgeofferd moet worden. Herman: “Een eigen baan is natuurlijk fantastisch en het is ook broodnodig om het huidige ledenaantal flink op te krikken. Nieuwe leden zijn van harte welkom en kunnen al komend weekend een kijkje komen nemen om onze nieuwe kolfbaan te aanschouwen.” 

De kolfbaan is zeven dagen per week beschikbaar. Op de woensdagmiddag- en avond komen de dames en de donderdagavond is voor de heren.

Centraal punt

De kantine van voetbalvereniging HOSV is de centrale ontmoetingsplaats van het dorp waar veel activiteiten worden gehouden. Denk aan biljarten, darten, dansen en zingen. “Het is hier elke dag reuring”, zegt Herman Ligthart, die naast het voorzitterschap van De Vier Eenen, ook bestuurlijk is betrokken bij HOSV. 

Open huis

“Op 2 juli organiseerden we de officiële opening voor de gemeenschap. Op vrijdag 27 augustus hebben we een uitnodiging gestuurd naar alle Kolfverenigingen en op zaterdag 28 augustus houden we open huis van 14.00 tot 18.00 uur, met eventueel een uitloop, voor de dorpsbewoners en andere belangstellenden.” 

Aan de zijkant van de kolfbaan zijn zitbanken gerealiseerd, zodat bij officiële wedstrijden de toeschouwers het spel op de voet kunnen volgen. Tussen de banken kleine tafeltjes waar de drankjes opgezet kunnen worden.

Belangstelling om keertje mee te doen? Neem contact op met Cees de Geus, tel. 0226-352278 of stuur een e-mail naar cdegeus40@quicknet.nl . 

Denk niet te luchtig over de sport, het is en blijft een uitdaging.

Drie voorzitters: (l) Jan Scheltus (HOSV), Marjan Tijhaar (De Vier Eenen, vrouwen) en Herman Ligthart (De Vier Eenen).
De kolfbaan in de lak tijdens de werkzaamheden.