Marloes Manshanden en Femm (6) en Sam (2).
Marloes Manshanden en Femm (6) en Sam (2). (Foto: Aangeleverd)

Marloes Manshanden: "Meer kinderen achter het scherm"

REGIO - Tijdens de Media Ukkie Dagen van 26 maart tot en met 2 april geven bibliotheken praktische tips aan gezinnen met kinderen van 0 tot 6 jaar om samen plezier te hebben van media in plaats van strijd. Programmamaker en moeder van twee ukkies Marloes Manshanden pleit voor meer kinderen achter het beeldscherm.

Media Ukkie Dagen 2021: het hele gezin plezier van media

Marloes Manshanden is programmamaker Digitale Geletterdheid & Onderwijs bij de Westfriese Bibliotheken en zelf moeder van twee ukkies. Zij worstelt net als driekwart van de ouders met de mediaopvoeding, maar barst van de praktische tips om hiermee om te gaan. Haar persoonlijke ervaringen zijn te volgen op Instagram @schermstrijd.

Heftige uitspraak

Marloes: “Ik wil meer kinderen achter het scherm! Dat klinkt als een heftige uitspraak in een tijd dat we meer dan ooit afhankelijk zijn geworden van beeldschermen. Ik ben dan ook voorstander van actief gebruik. Ik zie liever kinderen filmpjes, foto’s maken of creatief zijn met een tablet, dan dat zij als zombies van YouTube-filmpje naar YouTube-filmpje klikken. Ik geniet van de mooie kanten die digitale media kan bieden en eerlijk toegegeven: ik geniet ook van een half uurtje ongestoord koken terwijl mijn kinderen naar een scherm turen. Ik vind het verbazingwekkend hoe handig mijn zoon (2) is met de tablet, hij swipet er gemakkelijk door heen. Mijn dochter (6) loopt vaak als een wandelende influencer door huis, neemt hele vlogs op die niemand te zien krijgt en maakt ook regelmatig foto’s van dingen die we niet moeten vergeten. Zo maakte zij als 4-jarige een foto van een bord met een half opgegeten broodje, om ons er aan te herinneren dat zij niet van bruin brood houdt. Net als alle belangrijke thema’s in de opvoeding, is mediaopvoeding ook een ding. Het lastige vind ik dat ik mijn eigen ouders niet als voorbeeld kan gebruiken. Toen ik jong was hadden we een televisie en later een computer. Op mijn 12de kregen we internet en begon het grote online experiment. De computer en het internet waren voor mijn ouders nieuw, zij konden ons daar moeilijk in begeleiden. Omdat ik als professional veel bezig ben met online media ben ik goed op de hoogte van de adviezen, de do’s and don’ts, maar als moeder spreken die adviezen je ook wel eens tegen.”

Media Ukkie Dagen

Tijdens de Media Ukkie Dagen geven de Westfriese Bibliotheken antwoord op vragen als: welke inhoud past goed bij je kind? Hoe kan je je kind veilig begeleiden op de tablet? En hoe zorg je voor de juiste balans in momenten met en zonder media?

De bibliotheek: "Wist je dat door het samen kijken van een filmpje of samen spelen van een online spelletje een kind er ook echt iets van opsteekt? En dat de afwisseling met andere activiteiten, zoals buitenspelen, belangrijk is? In het mediagebruik van het kind ligt meer dan wat je als ouder misschien op het eerste oog ziet. Het is onderdeel van de opvoeding. Door samen van media te genieten kunnen kinderen volop de kansen van media benutten en blijven de risico’s beperkt. Het thema van de Media Ukkie Dagen 2021 is daarom: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet."

Westfriese Bibliotheken

Jonge gezinnen kunnen op 31 maart gratis meedoen aan een online webinar van Denise Bontjes van Mediasmarties.nl.
Wie tijdens de Media Ukkie Dagen een boekentas voor een 0 tot 6-jarige aanvraagt via de BestelBieb krijgt er gratis een Media Ontdekpakket bij met tips en spelletjes voor mediagebruik. Meer informatie en extra tips via westfriesebibliotheken.nl/mud.