Lezen is gezond

Er zijn veel redenen waarom lezen goed voor je is. Vooral voor kinderen! Jong geleerd is oud gedaan. Als ze op jonge leeftijd al goed kunnen lezen, hebben ze daar hun hele schoolloopbaan en de rest van hun leven plezier van.

Zeker in deze coronatijd is het goed om te proberen je kinderen en jezelf (weer) aan het lezen te zetten. Je weet toch nog wel hoe heerlijk het is om je helemaal te verliezen in een boek? Volledig afgesloten van de wereld?

Concentratie: door te lezen en na te denken over een bepaalde tekst, train je je concentratievermogen en je analytisch vermogen.

Ontspannend en heel goed tegen stress: slechts zes minuten lezen per dag kan je al helpen om je stress met twee derde te verminderen. Doordat je je concentreert en even leeft in een andere wereld, vermindert de spanning in je spieren en wordt je hartslag verlaagd. Het zorgt er ook voor dat je goed in slaap kan vallen.

Geheugen: lezen is heel goed om de kans op dementie te verkleinen. Net als sporten je helpt het lichaam in goede vorm te houden, helpt lezen je de hersenen in goede conditie te houden.

Sociaal: door je in te leven in personages, waar je het misschien niet mee eens bent, stel je je open voor andere zienswijzen en meningen. En je doet nieuwe ideeën op.

Je zelfvertrouwen verbetert, omdat je gewoon meer weet en de belangrijkste reden is natuurlijk: lezen is gewoon leuk!

Bron: mustreads.nl. Reacties naar siem.zeilemaker@me.com.